Νέες τιμές φαρμάκων από τον ΕΟΦ: Μειώνεται η τιμή έως και 7% σε 3.072, καμία αύξηση σε 4.985

File Photo: Για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό δελτίο τιμών εντός του έτους. KYΠΕ
Εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή. Περιλαμβάνει την αναθεώρηση των τιμών 8.057 φαρμακευτικών σκευασμάτων, γράφει το Έθνος.

Στο νέο δελτίο τιμών εφαρμόζεται στην πράξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, ενώ μειώνονται έως 7% οι τιμές πολλών από αυτά. Γεγονός που σημαίνει ότι μειώνονται αντίστοιχα και οι συμμετοχές των ασθενών.

Να σημειωθεί ότι ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε προωθήσει ρύθμιση που προέβλεπε αυξήσεις στα φάρμακα, κάτι που προεκλογικά είχε στηλιτεύσει η ΝΔ, ενώ ακόμη και ο ΕΟΦ είχε αρνηθεί να προωθήσει το νέο Δελτίο Τιμών λίγο πριν τις εκλογές ενώ παρενέβη ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου.

  • Συγκεκριμένα, από τα φαρμακευτικά σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο τιμών, σε 4.985 διατηρείται σταθερή η τιμή τους χωρίς καμία αύξηση, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους έως 7%.

Όπως καθίσταται προφανές από την αναρτηθείσα λίστα, προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης, σημειώνεται από το υπουργείο Υγείας.

Κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος. Η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκ. ευρώ ετησίως.

Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως, το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο, υπογραμμίζεται από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικιλια.

Ενστάσεις
Από αύριο και για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό δελτίο τιμών εντός του έτους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας άξια αναφοράς είναι η υποδειγματική συνεργασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, προκειμένου αυτή η τόσο σημαντική διαδικασία να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του προγραμματισμού και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

ΕΘΝΟΣ

Στην Ελλάδα έφτασε το βράδυ του Σαββάτου ο 20χρονος ναυτικός που ήταν όμηρος για 40 ημέρες

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal