Νέα παράταση από ΕΔΑΔ για 27 Ιανουαρίου στις υποθέσεις περιουσίας σε Βαρώσι και Τύμπου

FILE PHOTO: Φωτογραφία που εικονίζει άποψη του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου από τη θάλασσα για πρώτη φορά μετά από 49 χρόνια. ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έδωσε νέα παράταση για τις 27 Ιανουαρίου 2020, ώστε να κατατεθούν οι απόψεις των εμπλεκομένων μερών στις δύο υποθέσεις που αφορούν ελληνοκυπριακές περιουσίες σε Τύμπου και Βαρώσι, κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας, σύμφωνα με την ενημέρωση του δικηγόρου Αχιλλέα Δημητριάδη.

«Προ ολίγων ημερών μας ειδοποίησε το Δικαστήριο ότι έδωσε καινούρια παράταση για να κατατεθούν οι απόψεις στις δύο υποθέσεις μέχρι τις 27 Ιανουαρίου 2020», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης στο ΚΥΠΕ. Υπενθύμισε ότι η Τουρκία είχε περιθώριο μέχρι τις 16 και 17 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα, για να καταχωρήσει τις απόψεις της.

Πρόκειται για τις υποθέσεις «K.V. Mediterranean Tours Limited εναντίον Τουρκίας» και «Θεοδώρα Παναγή και Ευδοξία Σιάρτου εναντίον Τουρκίας», τις οποίες χειρίζεται ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, με αίτημα την αποκατάσταση των περιουσιών και αποζημίωση για την απώλεια χρήσης. Στη πρώτη υπόθεση που αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, το ΕΒΚΑΦ παρουσιάζεται ως εμπλεκόμενο μέρος.

Ο δικηγόρος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του «προέδρου» της ‘επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας’ Αϊφέρ Ερκμέν, ότι υποβλήθηκαν 280 αιτήσεις για την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια). Αν λάβει κανείς υπόψη ότι στα Βαρώσια υπάρχουν 6.082 τεμάχια, αυτό σημαίνει ότι λιγότερο από 5% των ιδιοκτητών έχει προσφύγει στην ‘επιτροπή’ για αποκατάσταση πλέον διαφυγόντα ενοίκια από το 1974, είπε ο κ. Δημητριάδης.

«Κατά την άποψή μου αυτό είναι πάρα πολύ μικρός αριθμός, διότι οι ειδικές περιστάσεις στο Βαρώσι, όπως η ανυπαρξία χρήστη/επεμβασία, δίνει αυξημένες πιθανότητες αποκατάστασης στον ιδιοκτήτη» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δημητριάδης συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτό υπονοεί αποκατάσταση υπό τουρκική διοίκηση» εφόσον ανοίξουν τα Βαρώσια και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του. Εξέφρασε παράλληλα ανησυχία για «σαλαμοποίηση» των Βαρωσίων, το σταδιακό δηλαδή άνοιγμα της περίκλειστης πόλης ενόψει και της «προεκλογικής περιόδου» στα κατεχόμενα.

«Βλέποντας τα πράγματα, κατά την άποψή μου το Βαρώσι θα ανοίξει πριν από τη λύση του Κυπριακού και αν οι ιδιοκτήτες των περιουσιών θέλουν να διεκδικήσουν αποκατάσταση, ο μόνος νομικός τρόπος που εγώ μπορώ να σκεφτώ είναι η προσφυγή στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας» είπε.

Όσον αφορά την απόφαση από την ψευδο-«επιτροπή νομικών» της ψευδο-«βουλής» του ψευδοκράτους για παράταση της προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι εκκρεμεί η τροποποίηση της σχετικής «νομοθεσίας», εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι «προς τα εκεί βαδίζουμε».

Υπενθύμισε παράλληλα την εκκρεμότητα που υπάρχει για διορισμό του ψευδο-«αντιπροέδρου» της ψευδο- ‘επιτροπής’ αλλά και τα ξένα μέλη. Επίσης διερωτήθηκε τι θα γίνει με τα 120 εκατ. ευρώ που παραδέχεται η ψευδο-‘επιτροπή’ ότι δεν μπορούν να πληρωθούν, παρότι υπάρχει κατάληξη των υποθέσεων και κατά πόσο θα πληρωθούν από την Τουρκία, η οποία ήδη κατέβαλε περί τα 200 εκ. στερλίνες.

«Όλα αυτά θα έρθουν σε μια κορύφωση ενόψει των δύο υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ, η μια σχετικά με το Βαρώσι και η άλλη με την Τύμπου» είπε. Ανέφερε συναφώς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των υποθέσεων αυτών δεν αφορά τη νομική ανάλυση για τις διεκδικήσεις του ΕΒΚΑΦ στην περίκλειστη πόλη, αλλά «το θέμα των τιμών που θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για τον υπολογισμό των αξιών των περιουσιών, ειδικά στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου», με τον δικηγόρο να υποστηρίζει ότι «στην υπόθεση της Τύμπου, όσο και στην υπόθεση που αφορά την Κώμα του Γιαλού [υπόθεση Ιωάννου] το κράτος δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει».

ΚΥΠΕ, Αντώνης Γκιλδάκης
Λευκωσία, Κύπρος

 

Οδικό χάρτη για αξιοποίηση πλεονεκτημάτων Κύπρου και ΗΑΕ πρότεινε ο Συλλούρης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: