Νέα, χοντρά ψέματα Ερντογάν για Ελλάδα: “Βύθιζε βάρκες με πρόσφυγες, εμείς συγκρατούμε τις ροές”…

Μεγάλη διαδήλωση Κούρδων με συνθήματα κατά Ερντογάν έξω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, την ώρα που εντός του κτιρίου μιλούσε στο φόρουμ για τους πρόσφυγες ο Ταγίπ Ερντογάν. EPA/SALVATORE DI NOLFI




Εμμέσως πλην σαφώς ο Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε εκ νέου βαριές κατηγορίες κατά της χώρας μας από το βήμα  του 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση, που διεξάγεται στη Γενεύη της Ελβετίας, λέγοντας ότι κάποιοι φίλοι στη Δύση προέβαλαν ως λύση στο Προσφυγικό ακόμη και τη βύθιση σκαφών με πρόσφυγες στη Μεσόγειο.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως η Ελλάδα  βυθίζει τις βάρκες με τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πολλοί φίλοι στη Δύση προτίμησαν να κοιτάζουν το Προσφυγικό από το παράθυρο της ασφάλειάς τους και του συμφέροντος. Ακολούθησαν μία εντελώς λανθασμένη σκέψη που έλεγε ότι θα προστάτευαν την Ευρώπη από τα προσφυγικά κύματα με αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα ως λύση στη Μεσόγειο ήρθαμε αντιμέτωποι με προσεγγίσεις, όπως βύθιση σκαφών με πρόσφυγες, που θα τις θυμόμαστε και θα ντρεπόμαστε. Τρυπούσαν τα σκάφη και τα βύθιζαν και έθαβαν τους ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος αφήνοντας σαφείς αιχμές και κατηγορίες για την Ελλάδα.

Η Τουρκία δεν στέλνει μετανάστες στην Ελλάδα
Ο  Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρείται ένα μεγάλο κύμα από το Αφγανιστάν, το οποίο ωστόσο η Τουρκία εμποδίζει να περάσει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή από το Αφγανιστάν περνούν στο Ιράν για να φτάσουν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Και τί κάνουμε; Αναγκαζόμαστε να τους στέλνουμε πίσω στο Αφγανιστάν»… υποστήριξε ο Ερντογάν.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε πως δεν υπάρχει “ούτε φωνή ούτε ακρόαση ακόμη από την Ευρώπη για τη δεύτερη δόση των 3 δις ευρώ για τους πρόσφυγες”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μόνο τα τελευταία 7 χρόνια, 20 χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, έπεσαν θύματα “των τεράστιων κυμάτων της Μεσογείου”, προσθέτοντας ότι πίσω από αυτό που αποκαλείται σήμερα ‘προσφυγική κρίση’ υπάρχει ένα μεγάλο δράμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία είναι η χώρα που αισθάνθηκε περισσότερο το βάρος των κυμάτων των προσφύγων και πως αυτή τη στιγμή φιλοξενεί πέντε εκατομμύρια άτομα εκ των οποίων τα 3,7 είναι Σύριοι.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει ξοδέψει 40 δις δολάρια για τους πρόσφυγες, ενώ η βοήθεια που ήρθε από έξω ήταν περιορισμένη.

“Η ΕΕ μας έδωσε υποσχέσεις. Είπαν θα δώσουμε στις οργανώσεις για τους πρόσφυγες 3,3 δις. ευρώ. Τι κρίμα που μέχρι στιγμής η ΕΕ έδωσε σε αυτές τις οργανώσεις 2 δις. Ακόμη ούτε φωνή ούτε ακρόαση για το δεύτερο πακέτο των 3 δις Από αυτά λένε ‘ έρχονται’ τα 450 εκατομμύρια αλλά ακόμη δεν ήρθαν”, ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην εισβολή στη Συρία, λέγοντας πως αυτή έγινε “αναγκαστικά” από την Αγκυρα, λόγω της αδιαφορίας της διεθνούς κοινότητας για τους πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/Άννα Ανδρέου/
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη 

Ο Ερντογάν λέει πως εισέβαλε στη Συρία για να σώσει τους πρόσφυγες από την αδιαφορία της Δύσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: