Νέα αναβολή στα διεθνή εντάλματα σύλληψης σε βάρος τριών Ισραηλινών για το βαν

Το κατασκοπευτικό βαν. Photo via Philenews.




Για την ερχόμενη εβδομάδα αναβάλλεται η έκδοση των τριών διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τρεις Ισραηλινούς σε σχέση με το κατασκοπευτικό βαν και τις δραστηριότητές του στην Κύπρο, γράφει ο Φιλελεύθερος.

Οι ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας μελετούν όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν στην έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης των τριών προσώπων που αναζητούνται για ανάκριση για την υπόθεση. Στα εντάλματα θα πρέπει να αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους εκδόθηκαν και τα αδικήματα για τα οποία καταζητούνται.

Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης τα οποία θα εκδοθούν αφορούν:

– Τον Ταλ Ντίλιαν, διευθυντή της εταιρείας Wispear
– Τον Αβνί Σαχάκ, διευθυντή της εταιρείας NCIS και πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο
– Τρίτον Ισραηλινό, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τις εταιρείες των δύο προαναφερόμενων, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι στεγάζονται στο ίδιο κτίριο στην Λάρνακα.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε οι τρεις Ισραηλινοί ή τουλάχιστον ο Ντίλιαν να έρθει στην Κύπρο για να δώσει ανακριτική κατάθεση. Ωστόσο, δεν επήλθε συμφωνία αφού οι ανακριτές ζητούν όπως έλθει και συλληφθεί ενώ από την πλευρά του ο Ντίλιαν φέρεται να αποδέχεται να δώσει ανακριτική κατάθεση αλλά να μην συλληφθεί.

Στην περίπτωση έκδοσης διεθνών ενταλμάτων σύλληψης για τους τρεις Ισραηλινούς, συνεπάγεται ότι ουσιαστικά θα καθηλωθούν στην χώρα τους, αφού στην περίπτωση που ταξιδέψουν στο εξωτερικό θα κινδυνεύουν να συλληφθούν με σκοπό να εκδοθούν στην Κύπρο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στο Ισραήλ, δεν εκδίδεται Ισραηλινός υπήκοος, κάτι που ίσχυε και στην Κύπρο πριν την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Αργότερα, όμως, τροποποιήθηκε το Σύνταγμα ώστε να μπορεί να εκδοθεί κύπριος υπήκοος όπως γίνεται και με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι η Αστυνομία είχε προχωρήσει στη βάση δικαστικών ενταλμάτων σύλληψης τριών Κύπριων που συνδέονταν με τις δύο εταιρείες, ωστόσο, κυπριακό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για περαιτέρω κράτησή τους επειδή δεν υπήρχαν στοιχεία που να δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο.

Φιλελεύθερος-Μιχάλης Χατζηβασίλης

Εκτοξεύτηκαν κατά 161% οι πωλήσεις ακινήτων στη Λευκωσία το 2019 σε σχέση με το 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: