«Να είσαι στο παιδογκολογικό και ν´ακούς την καμπάνα να χτυπά», θυμάται ο Λουκάς Φουρλάς

“Αυτές τις ώρες που η οικογένεια, μαζεύεται, εμείς οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες που δεν μπορούν να το απολαύσουν», εξομολογείται ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς. Φωτογραφία Αρχείου




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, κολύμπησε για τρίτη χρονιά στα παγωμένα νερά της Λεμεσού της Κύπρου, με το σύνθημα «κανένα παιδί δεν πρέπει να πολεμάει μόνο του τον καρκίνο».

  • Στην αποβάθρα, τον περίμεναν γονείς που τα παιδιά τους δίνουν τη δικιά τους μάχη, όπως κι ένας μικρός μαχητής. Έγιναν όλοι μια αγκαλιά, μια γροθιά, μια αλυσίδα, που ξέρουν πολύ καλά πως δεν πρέπει να σπάσει, μόνο οι ίδιοι ξέρουν τι πραγματικά τους ενώνει, κι όπως ο ίδιος δηλώνει, «νομίζεις ότι δίνεις σε αυτά τα παιδιά αλλά στην ουσία είναι ότι παίρνεις»…

Αμέσως μετά την πραγμάτωση της εκδήλωσης ο Λουκάς μιλάει στην ιστοσελίδα μας κι εξηγεί γιατί επιλέγει να κολυμπάει Χριστούγεννα στα βαθιά κι όχι κάποια άλλη εποχή..

«Τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακά, τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης, συγκεντρώνονται οικογένειες, συγκεντρώνονται οι άνθρωποι που αγαπιούνται μεταξύ τους, για να δείξουν την αγάπη τους και να περάσουν ευχάριστες ώρες.

Αυτές τις ώρες λοιπόν που η οικογένεια, μαζεύεται, εμείς οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στις οικογένειες που δεν μπορούν να το απολαύσουν», εξομολογείται ο ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς.

Και συνεχίζει:

«Στις οικογένειες που περνούν αυτές τις ώρες είτε μέσα στο παιδοογκολογικό, είτε είναι χωρισμένες, διότι ο ένας γονέας είναι με το παιδί που βρίσκεται για θεραπεία ή για επέμβαση στο εξωτερικό κι ο άλλος ο  βρίσκεται με το άλλο το μωρό στο σπίτι. Όταν είναι Χριστούγεννα ή όταν είναι γιορτές κι έχεις ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα στο σπίτι σου, είναι ακόμα πιο βαρύ. Κι ακριβώς, επειδή ο πόνος είναι βαρύς κι ασήκωτος, καλούμαστε όλοι να πάρουμε, αυτό το βαρίδι για ν´απαλύνουμε τις πλάτες των γονέων που το υφίστανται. Ξέρεις τι σημαίνει να είσαι στο παιδοογκολογικό και ν´ ακούς την καμπάνα να χτυπά κι εσύ να προσπαθείς να προσεύχεσαι για τη ζωή του παιδιού σου; Ξέρεις ότι εκείνη τη στιγμή ο πολύς ο κόσμος θα πάει μετά να φάει στο σπίτι του, οικογενειακώς, να διασκεδάσουν ενώ εσύ στέκεσαι άγρυπνος δίπλα από το μωρό σου. Αυτές λοιπόν τις μέρες, που η αγάπη θα έπρεπε να ξεχειλίζει, το δικό μας χρέος η δική μας υποχρέωση, η δική μας ευθύνη είναι να είμαστε δίπλα από αυτούς τους ανθρώπους που κάθονται πάνω σε μια καρέκλα, μέσα στο παιδοογκολογικό, δίπλα από τα μωρά τους και προσεύχονται για τη ζωή τους. 

Όταν όλοι μαζί, σηκώσουμε το βαρίδι, θα είναι ελαφρύτερο στις πλάτες τους. 

  • Σε μια προσπάθεια λοιπόν αυτές τις Άγιες Μέρες, να δείξουμε σ´ αυτές τις οικογένειες, σ´ αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνοι τους, πραγματοποιείται και το κολύμπι με τους ΟΥΚ, γι αυτό κι επιλέξαμε, το τελευταίο Σάββατο πριν από τα Χριστούγεννα.
  • Θα μου πεις ότι είναι πιο παγωμένο το νερό ότι είναι καταχείμωνο, θα σου απαντήσω ότι είναι τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα κι εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να πέσουμε κι εμείς στα βαθιά νερά, όπως κολυμπούναυτές οι οικογένειες καθημερινά κι όσοι περπατούν δίπλα μας, δείχνουν μ´ έναν συμβολισμό, αν θες, ότι όσοι κολυμπούν βαθιά αυτές τις ώρες κι υποφέρουνέχουν δίπλα τους αρκετό κόσμο που περπατά στο πλάι τους και τους συμπαραστέκεται.
  • Αυτό αν θες είναι το βαθύτερο νόημα του «κολυμπώ με τους ΟΥΚ» και περπατώ με την «Ελπίδα», περπατούν δίπλα στους ανθρώπους που είναι στα βαθιά νερά». 

Τονίζει:

«Χαίρομαι διότι φέτος, το κολύμπι με τους ΟΥΚ ήταν μια πραγματική γιορτή, κάθε χρόνο και περισσότεροι άνθρωποι είναι δίπλα μας, η αστυνομία μου είπε ότι ήταν πάνω από 500 άτομα  στο περπάτημα της «Ελπίδας» και στην αποβάθρα. Την πρώτη χρονιά κολυμπήσαμε 15 έφεδροι βατραχάνθρωποι, μόνιμοι βατραχάνθρωποι και κάποιοι φίλοι κι αυτό το Σάββατο πριν τα Χριστούγεννα, ήμασταν 50 άτομα μέσα στη θάλασσα.

  • Όσο περισσότεροι είμαστε η θάλασσα γίνεται ακόμα πιο ζεστή και οι καρδιές μας ακόμα πιο ζεστές. Ένας από τους σκοπούς μας, είναι η οικονομική ενίσχυση των Μικρών μας Ηρώων και των οικογενειών τους. Χαίρομαι διότι, αυτή η προσπάθεια, αυτή η πρωτοβουλία που ξεκινήσαμε, δειλά – δειλά πριν από τρία χρόνια, που το χαρακτήρισα ως ένα νερό που μπήκε στο αυλάκι κι αυτό το αυλάκι έγινε ποτάμι. Ένα ποτάμι αγάπης που φτάνει μέχρι το ογκολογικό. Έχουν μαζευτεί μέσω τους ιδρύματος «Ελπίδα», ο οποίος φιλοξενεί την πρωτοβουλία μας, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, οι οποίες έχουν δοθεί όλα στις οικογένειες των μωρών μας. Και το λέω αυτό και το τονίζω και το επαναλαμβάνω, όλα τα λεφτά. 

Δεν υπάρχει ούτε μισό σεντ έξοδα,για να κατακρατήσουμε κάποια από τα χρήματα που δίνει ο κόσμος σ´αυτή την πρωτοβουλία. Τα χρήματα δίνονται αμέσως στις οικογένειες, με ένα πολύ – πολύ απλό κριτήριο, που δεν είναι άλλο, από το ποιος έχει την περισσότερη ανάγκη τη δεδομένη στιγμή. Δεν κατακρατούμε χρήματα σε κανέναν λογαριασμό, σε τράπεζες. Δίνονται αμέσως και κατά ένα μαγικό τρόπο, με τη βοήθεια Του Θεού, μόλις τελειώσουν τα χρήματα στο ταμείο, έρχονται κι άλλα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε διότι αυτό πλέον είναι μία ανάγκη, είναι ένας τρόπος ζωής για μένα, που δεν πρόκειται ν´ αλλάξω.

Είναι μια ευθύνη τεράστια που έχω απέναντι στις οικογένειες, των παιδιών που βρίσκονται στο παιδοογκολογικό ή στο εξωτερικό για θεραπεία. Είναι μια υποχρέωση που νοιώθω κι ανταποδίδω, διότι κι εγώ όταν ήμουν στην ίδια θέση μ´αυτούς, κάποιοι άνθρωποι στάθηκαν δίπλα μου και δεν το ξεχνώ ποτέ μου». 

Συμπληρώνει:

«Πέρα από την πρωτοβουλία μας, κατόρθωσα μέσα από μία συλλογική προσπάθεια, δεν ήταν ατομική προσπάθεια, να πάρω την προεδρία των ευρωβουλετών που μάχονται κατά του καρκίνου,είναι η μεγαλύτερη επιτροπή στο ευρωκοινοβούλιο, να το πω απλά, ένας στους πέντε ευρωβουλευτές είναι μέλος αυτής της επιτροπής κι η προεδρία ανήκει στην μικρή Κύπρο μαζί με συμπρόεδρο, μία γαλλίδα ογκολόγο, με την οποία συνεργαζόμαστε πάρα πολύ συχνά.

  • Έχω σκοπό να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκούκόμματος, να διεκδικήσω για μικρές χώρες όπως είναι η Κύπρος, που δεν έχουμε τις υποδομές στο επίπεδο που έχουν άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, για να πολεμήσουμε τον παιδικό καρκίνο, να έχουμε και να απολαμβάνουμε όπως απολαμβάνουν οι άλλες οι μεγάλες χώρες τις δομές   τους, κι εμείς οι μικρότερες τις δομές που υπάρχουν στις προηγμένες χώρες. Παράλληλα θα καταβληθεί τεράστια προσπάθεια, για την πρόληψη, για την ενημέρωση, για την αλλαγή τρόπου ζωής που ενδεχομένως να ευνοεί την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου και την εξεύρεση όσο των περισσότερων χρημάτων για την έρευνα και καινοτομία στην προσπάθεια μας, να εξευρεθούν νέες θεραπείες, να νικήσουν τον παιδικό καρκίνο κι όχι μόνο. 

Έχω πληροφορηθεί με χαρά, πριν από μερικές μέρες ότι μου έχουν αναθέσει, να είμαι εισηγητής στο μέσο της επιτροπής απασχόλησης στο ευρωκοινοβούλιο και εισηγητής για το θέμα του καρκίνου. Είναι κάτι που με τιμά. Είναι κάτι το οποίο ζήτησα, καταφέραμε να το εξασφαλίσουμε και θα δουλέψω πάρα πολύ σκληρά, έτσι ώστε να πετύχουμε όσα περισσότερα μπορούμε σ´ αυτό το επίπεδο». 

Τονίζει:

«Το «κολυμπώ με τους ΟΥΚ» είναι πλέον θεσμόςκαι δεν είναι μόνο αυτό, το «κολυμπώ με τους ΟΥΚ» ήταν απλώς το έναυσμα, υπάρχει μια πλειάδα εκδηλώσεων που πλαισιώνουν όλο το χρόνο το «κολυμπώ με τους ΟΥΚ» κι ενισχύουν οικονομικά την προσπάθεια, για να βοηθηθούν οι οικογένειες των μικρών ηρώων. Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κόσμο, που μας πίστεψε, που μας εμπιστεύτηκε και μέσω αυτής μας της πρωτοβουλίας, ο κόσμος βοηθά τις οικογένειες αυτές, με καθημερινές εισφορές, στους λογαριασμούς τους ιδρύματος «Ελπίδα», με τη διευκρίνιση, «για τους Μικρούς μας Ήρωες».

Ο εύκολος δρόμος για μένα, θα ήταν να κλείσω την πόρτα πίσω μου και να μην ξαναπεράσω έξω από το παιδοογκολογικό. Με πονά μόνο, να στρίβω το κεφάλι μου κάθε φορά που περνώ από το «Μακάρειο» και να ξέρω ότι εκεί είναι το παιδοογκολογικό. Ο εύκολος δρόμος είναι να τα παρατήσεις και να κάνεις ότι δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Δεν υπάρχει όμως εύκολος δρόμος, είναι υποχρέωση μου, είναι μια ανάγκη που έχω και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να κάνω αυτό που κάνω, από όποια θέση και να βρίσκομαι».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

“Χρωστώ την προσπάθεια στους γονείς του παιδογκολογικού”, δηλώνει ο Λουκάς Φουρλάς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: