Μητσοτάκης μετά τη Σύνοδο Κορυφής: Έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο, η Τουρκία αποκλειστικά απομονωμένη [video]

File Photo: O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. EPA, JULIEN WARNAND




Μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες και όλες της Ελληνίδες, “από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και από την Γαύδο έως τον Έβρο”, όπως χαρακτηριστικά είπε, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Θέλω να γνωρίζουν όλοι και όλες ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας όταν πρόκειται αυτή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι το ευρωπαϊκό συμβούλιο επιβεβαίωσε απερίφραστα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των ενεργειών της Τουρκίας.

  • «Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη απ’ όλους τους ομολόγους μου, την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Θα ήθελα να αναφερθώ στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και να σας διαβάσω στα ελληνικά τα συμπεράσματα”, είπε κατά την τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματα της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός.

  • Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους και απαντώντας  αναφέρθηκε εκτεταμένα στις αποφάσεις στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ.

Θεωρούμε την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης άκυρη, ανυπόστατη, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε πως «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ότι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Δεν παίζουμε με τις λέξεις, είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε, υπερασπιζόμαστε την ελληνική κυριαρχία με κάθε τρόπο».

Η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά, σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως «καταλαβαίνω γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την Τουρκία, βρίσκεται αποκλεισμένη απελπιστικά σε διπλωματικό επίπεδο».

Για την επικείμενη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο

Την πεποίθηση ότι στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα εκπεμφθεί το ίδιο μήνυμα που εκφράζεται από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είπε πως στην συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν και θέματα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Για ενδεχόμενη συνάντηση με Ερντογάν

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία, είναι και πρέπει να είναι ανοικτός.

«Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοικτός να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν ανα πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τα επίσημα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Η δήλωση υποστήριξης των Ευρωπαίων ηγετών προς την Ελλάδα σε σχέση με το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας της συνόδουκορυφής, όπου επισημαίνεται ότι αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Αναλυτικά, τα συμπεράσματα αναφέρουν:

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας”.

Εξάλλου, το μεγαλύτερο μέρος των συμπερασμάτων καταλαμβάνει η συμφωνία για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, η οποία, όμως, “εξαιρεί” την Πολωνία.

Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι “το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και την ανάγκη να ενισχυθεί η παγκόσμια δράση για το κλίμα, ενστερνίζεται τον στόχο να έχει καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων”. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι “στο παρόν στάδιο, ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί στην υλοποίηση του στόχου αυτού σε ό,τι το αφορά, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020”.

Επιπλέον, στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται και η αναφορά στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 100 δισ: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικές προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνση επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης. Η χρηματοδότηση των προσπαθειών μετασχηματισμού πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2030”.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται επίσης ότι “η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογική ανάπτυξη”.

Αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη και οι ηγέτες σημειώνουν ότι εξουσιοδοτούν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “να προωθήσει τις διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αθήνα, Ελλάδα

Η ομόφωνη καταδίκη της ΕΕ κατά της Τουρκίας βάση για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: