Μήνυμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου από την ΕΕ στην Άγκυρα ζήτησε ο Βότσης από την COSAC

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic μιλά κατά τηv 62η COSAC στο Ελσίνκι της Φινλανδίας. 02 Δεκεμβρίου 2019. EPA, KIMMO BRANDT




Ο Βουλευτής Άγγελος Βότσης με παρέμβαση στην 62η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC) διατύπωσε τη θέση ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να στείλει μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενη χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στους κόλπους της, ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ενσωμάτωση στην Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να λάβει η Τουρκία, η οποία, επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής ο κ. Βότσης υπενθύμισε πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, με την παράνομη κατοχή του σχεδόν 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 45 χρόνια καταπατώντας τα σχετικά των ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα παραβιάζει συστηματικά τον ελληνικό εναέριο χώρο, έχει εισβάλει στη Συρία, διενεργεί παράνομες γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, παρενοχλεί πετρελαϊκές εταιρείες που νόμιμα δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ και, πιο πρόσφατα, υπέγραψε μνημόνιο συναντίληψης με μια από τις αντιμαχόμενες δυνάμεις της Λιβύης, αγνοώντας προκλητικά τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο κ. Βότσης υπογράμμισε ότι, όταν η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα μπορέσει να ενταχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους που επίσης συμμετέχει στις εργασίες της (COSAC), επεσήμανε ότι, εδώ και καιρό, η Κύπρος υφίσταται παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της από την Τουρκία, που εφαρμόζει πολιτική των κανονιοφόρων και παραβιάζει κάθε αρχή διεθνούς δικαίου.

Ο Κύπριος βουλευτής ευχαρίστησε, παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και κράτη μέλη της ΕΕ για την πολιτική στήριξή τους στην Κύπρο σε σχέση με τις εν λόγω παραβιάσεις.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση ορισμένων μέτρων που προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών καθώς και την κοινή βάση φορολόγησης εταιρειών, ο κ. Μυριάνθους επεσήμανε ότι η Επιτροπή πρέπει να λαμβάνει επαρκώς υπόψη τις ιδιαιτερότητες ενός σημαντικού αριθμού κρατών μελών, καθώς και των ανησυχιών που εκφράζονται από τα οικεία εθνικά κοινοβούλια, αλλά και κυβερνήσεις, δεδομένου ότι, εμμέσως πλην σαφώς, επηρεάζονται ζητήματα που εμπίπτουν στη ρυθμιστική σφαίρα των κρατών μελών. Καταλήγοντας, τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής και ενεργού συμμετοχής των εθνικών κοινοβουλίων στη επικείμενη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ώστε οι πολιτικές της Ένωσης να αντλούν περισσότερη νομιμοποίηση και να συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα των πολιτών.

Περαιτέρω ο κ. Μυριάνθους χαιρέτισε την εξαγγελία προτεραιοτήτων κοινωνικού χαρακτήρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, τη διασφάλιση ενός δίκαιου ελάχιστου μισθού και τον κοινωνικό διάλογο. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για ισότιμη ανάπτυξη των περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ώστε να γεφυρωθούν οι υφιστάμενες κοινωνικές ανισότητες. Πέρα από την ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της ΕΕ, πρόσθεσε, η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της Ένωσης, πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΕ στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Στις εργασίες της 62ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν οι Βουλευτές, Άγγελος Βότσης, Ελένη Σταύρου και Ανδρέας Πασιουρτίδης και Ηλίας Μυριάνθους.


Με πληροφορίες ΚΥΠΕ
Λευκωσία, Κύπρος

Τουρκική παράνοια για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ: Θέλουν διεθνές “δίκαιο” της ίσης κατανομής…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: