Μέτρα κατά της Ρωσίας ζητά από τη Μέρκελ η υπουργός Άμυνας για το φόνο Γεωργιανού

File Photo: H υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Καρενμπάουερ με την καγκελάριο Μέρκελ. EPA, FELIPE TRUEBA




Η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η Γερμανίδα ομοσπονδιακή υπουργός Άμυνας και επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του μείζονος κόμματος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της λήψης νέων μέτρων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της πρόσφατης δολοφονίας Γεωργιανού σε κεντρική συνοικία του Βερολίνου, η οποία θεωρείται ότι διαπράχθηκε από πληρωμένους εκτελεστές κατ’ εντολή ή με συνέργεια της Μόσχας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει και να αποφασίσει [εάν θα υπάρξουν] περαιτέρω αντιδράσεις», τόνισε η Κραμπ-Καρενμπάουερ σε συνέντευξή της στην Bild am Sonntag που δημοσιεύεται στο φύλλο της ταμπλόιντ εφημερίδας που κυκλοφορεί.

  • «Η ρωσική πλευρά είναι επιτέλους υποχρεωμένη τώρα να κάνει τη δική της συμβολή στην έρευνα που διενεργείται για το έγκλημα αυτό», πρόσθεσε η ίδια.

Ο 40χρονος Γεωργιανός δολοφονήθηκε από ενόπλους υπό το φως της ημέρας σε μικρό πάρκο στη βερολινέζικη συνοικία Μοαμπίτ, στο κεντρικό τμήμα της πόλης, την 23η Αυγούστου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας λέει πως υποπτεύεται ότι στον φόνο ήταν αναμεμιγμένες οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και την Παρασκευή ανακοίνωσε την απέλαση δύο διπλωματών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η διενέργεια της έρευνας για την υπόθεση ανατέθηκε πλέον στην ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με την Κραμπ-Καρενμπάουερ, η δολοφονία κλιμακώνει την ένταση στη σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία ρίχνουν μεγάλο βάρος» σε αυτή τη σχέση, είπε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, χωρίς να εξηγήσει σε ποια στοιχεία αναφερόταν. «Σε συνδυασμό με τις δολοφονίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ρωσικές ενέργειες, [ο φόνος του Γεωργιανού] σκιαγραφεί μια μάλλον ανησυχητική εικόνα», πρόσθεσε η ίδια.

Από τη δική της πλευρά, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ επιτίμησε τη Ρωσία διότι δεν προσφέρει επαρκή συνδρομή στις γερμανικές διωκτικές αρχές.

Στην έρευνα των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια σύνδεση με αξιωματούχους στην Τσετσενία, δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχει δικό της Σύνταγμα αλλά ελέγχεται στενά από το Κρεμλίνο.

Το θύμα λέγεται πως είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στο πλευρό των τσετσένων αυτονομιστών στις αρχές του 2000. Φέρεται να γλίτωσε οριακά σε προηγούμενη απόπειρα κατά της ζωής του τον Μάρτιο του 2015 στο Τμπιλίσι, την πρωτεύουσα της Γεωργίας.

Με πληροφορίες από Dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ

Βερολίνο, Γερμανία

Ο Κιμ Γιόνγκ Ουν προκαλεί ανοικτά τον Τραμπ: Πολύ σημαντική δοκιμή» σε βάση της Β. Κορέας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: