Μετά την έγκριση του προϋπολογισμού θα ελέγξουμε την πορεία της κυβέρνησης είπε ο Κόντε

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. EPA, FABIO FRUSTACI




Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι «αμέσως μετά την οριστική έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού από το κοινοβούλιο της χώρας, θα πρέπει να ελεγχθεί η συνολική πορεία της κυβέρνησης». Ο επικεφαλής της κυβερνητικής συμμαχίας Πέντε Αστέρων και κεντροαριστεράς πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να καταρτιστεί ένα αναλυτικό πρόγραμμα δράσης, το οποίο να φθάνει μέχρι το 2023».

Ο Κόντε, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ της Ρώμης για την αύξηση των επενδύσεων, δήλωσε επίσης ότι «η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί, κυρίως, προς τρεις κατευθύνσεις: την ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων του δημοσίου, ενισχύοντας την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, την απλούστευση της γραφειοκρατίας, αλλά και πολλών νομικών πλαισίων».

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, με τον τρόπο αυτό ο Ιταλός πρωθυπουργός επιχειρεί να ξεπεράσει κάποια σημαντικά εμπόδια που προέκυψαν πρόσφατα. Το μεγαλύτερο, είναι ο νέος νόμος που αφορά την παραγραφή των αδικημάτων, για τον οποίο οι «πεντάστεροι» ζητούν να έχει αυστηρότερα χαρακτηριστικά απ΄ότι επιθυμούν τα στελέχη της κεντροαριστεράς. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει πολλές ενδοκυβερνητικές έριδες η απαίτηση του κινήματος Πέντε Αστέρων να πετύχει, η Ιταλία, την επαναδιαπραγμάτευση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τις οποίες ο αρχηγός του κινήματος, Λουίτζι Ντι Μάιο, θεωρεί επιζήμιες για τη χώρα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πρώτες ημέρες του νέου έτους θα είναι καθοριστικής σημασίας για την κυβέρνηση και ότι αν δεν επιτευχθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός, δεν αποκλείεται να ξεσπάσει κυβερνητική κρίση με πρόωρη, τελικά, προσφυγή στις κάλπες.

Προς το παρόν, πάντως, ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέττι συνεχίζει να δείχνει αισιόδοξος και υπογραμμίζει:

«Εργαζόμαστε για τη νέα ατζέντα το 2020, για να ξαναπάρει μπρος η μηχανή της οικονομίας, να στηρίξουμε την απασχόληση, να κάνουμε πράξη την πράσινη επανάσταση και να απλουστεύσουμε τον κρατικό μηχανισμό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Θ. Ανδρεάδης – Συγγελάκης

 

Παράνομος και αμετανόητος ο Ταγίπ: Μπορούμε κοινές έρευνες με Λιβύη στην αν. Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: