Μεγάλη μείωση αφίξεων μεταναστών δια θαλάσσης σε Ιταλία: 50% από πέρσι, 90% από 2017

File photo: Το πλοίο της ιταλικής ΜΚΟ Mediterranea Saving Humans’ Alex στο λιμάνι της Λαμπεδούσα γεμάτο πρόσφυγες και μετανάστες. EPA, ELIO DESIDERIO




Ο αριθμός των μεταναστών που έφθασε στην Ιταλία διά της θαλάσσιας οδού μειώθηκε κατά 50% το 2019 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι ιταλικές αρχές.

Επιπλέον, ο αριθμός αυτός κατέγραψε πτώση περίπου 90% σε σύγκριση με το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Από τις αρχές του 2019 έως την 24η Δεκεμβρίου, 11.439 μετανάστες αφίχθησαν στις ιταλικές ακτές. Την ίδια περίοδο πέρυσι, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 23.210 και το 2017 ήταν 118.914.

Η κυριότερη χώρα προέλευσής των μεταναστών φέτος ήταν η Τυνησία (2.654 μετανάστες), ενώ ακολουθούν το Πακιστάν και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Βασικός λόγος της δραστικής μείωσης του αριθμού μεταναστών στην Ιταλία είναι η αμφιλεγόμενη συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Λιβύης το 2017. Βάσει της συμφωνίας, η Ιταλία προσέφερε χρήματα και εξοπλισμό για την αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας της λιβυκής ακτοφυλακής, προκειμένου να μπορεί να εμποδίζει τους μετανάστες που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη.

Ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών κατέγραψε μεγάλη πτώση, ωστόσο, οι επικριτές σημειώνουν ότι αυτό έγινε σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί σε καταυλισμούς στη Λιβύη είναι εκτεθειμένοι σε κακοποιήσεις και βασανισμούς.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ρώμη, Ιταλία

Ανήμερα Χριστούγεννα η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε 200 μετανάστες σε φουσκωτά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: