Mε όλο και χαμηλότερες θερμοκρασίες προς τα Χριστούγεννα: Προβλήματα από τις καταιγίδες

Σοβαρά προβλήματα στην Αρτα, Photo via Epirus Post




Στην Ηπειρο την Πελοπόννησο  και την Κρήτη επικεντρώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που σάρωσε τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αρκετές περιοχές της Ελλάδας.  Η θερμοκρασία θα σημειώσει σήμερα αισθητή πτώση κυρίως από τα βόρεια της χώρας ενώ αναμένεται νέα πτώση την Τρίτη.

Στην Άρτα, μέσα σε λίγες ώρες και μετά από την ένταση της καταιγίδας το ρέμα Μπούση μετατράπηκε σε ορμητικό χείμαρρο. Η παλιά εθνική οδός Άρτας έκλεισε καθώς καλύφθηκε από μεγάλες ποσότητες νερών ενώ πλημμύρισαν επιχειρήσεις και υπόγεια σπιτιών. Μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δίνουν δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με δεκάδες μηχανήματα. Μέσα στην νύχτα προσπαθούν να δώσουν διέξοδο στα νερά και να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να αποφευχθούν άλλα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Πελοπόννησο, κατολίσθηση σημειώθηκε στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών – Πατρών, στο ύψος των Καμινίων,  η δε πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για άντληση υδάτων σε δύο υπόγεια σπίτια στην Οβρυά και στο Κουκούλι. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση υπήρξαν στην περιοχή Δεμένικα, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους, έμεινε κλειστό το πορθμείο του Ρίου – Αντίρριου.

Προβλήματα επίσης υπήρξαν σε παραλιακές περιοχές του Δήμου Πατρέων από τις έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από το πρωί στην περιοχή, καθώς και τα θαλάσσια κύματα. Μάλιστα, συνεργεία του δήμου με μηχανήματα εργάζονται διαρκώς από τα ξημερώματα για τον καθαρισμό των παραλιακών οδών στις Δημοτικές Ενότητες Ρίου και Βραχνέικων.

Ειδικότερα, στην Δημοτική Ενότητα Ρίου τα μηχανήματα έχουν καθαρίσει από πέτρες και άλλα υλικά, που μεταφέρθηκαν από τα όμβρια ύδατα και από τα θαλάσσια κύματα, την παραλιακή οδό στο Ακταίο και στον Άγιο Βασίλειο, ενώ καθαρισμός από τις πέτρες στο οδόστρωμα επιχειρείται και στις παραλιακές οδούς του Ρίου και των Αραχωβίτικων.

Στη Δημοτική Ενότητα Βραχνέικων άλλο συνεργείο του δήμου έχει καθαρίσει την παραλιακή οδό από το ύψος της περιοχής Ροΐτικα μέχρι και τα Βραχνέικα.

Τα συνεργεία παραμένουν στις προαναφερόμενες περιοχές και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, αφού το κύμα κακοκαιρία συνεχίζεται.

Στην Κρήτη από νωρίς υπήρχε απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου, (όπως και στην Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά και τη Ζάκυνθο για ορισμένου τύπου πλοία) στο επιβατικό πλοίο «Φαιστός Παλάς», προκλήθηκε ατύχημα. Από τους θυελλώδεις ανέμους έσπασαν οι κάβοι, με αποτέλεσμα το πλοίο να μετακινηθεί καθώς έμεινε ακυβέρνητο και να παρασυρθεί στην απέναντι πλευρά.

Εκεί υπήρξε πρόσκρουση τον μώλο που προκάλεσε ρωγμή στο πλοίο, με δύο ρυμουλκά να το επαναφέρουν στη θέση του. Κρίθηκε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, και τα 270 άτομα που θα ταξίδευαν νύχτα υπέστησνα μεγάλη ταλαιπωρία.

Οι μεγαλύτερες τιμές βροχοπτώσεων την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019. Via Meteo.gr

Στην  Αττική, το απόγευμα ξέσπασε δυνατή νεροποντή, η οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, προκάλεσε πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και διακοπές ρεύματος κυρίως στα νότια προάστια.

Συνολικά από την χθεσινοβραδινή νεροποντή, η πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις, οι οποίες αφορούσαν κυρίως κοπές δέντρων.

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ έχει ως εξής:

Για σήμερα Δευτέρα

Με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα δυτικά, τις πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 6 με 8 και στο Ιόνιο και στο νότιο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά τα 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα γίνουν βορειοδυτικοί.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια που τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Στη Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Δυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και τα νότια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 και πιθανώς τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στα νότια πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από αργά το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΡΙΤΗΣ 24-12-2019

Καιρός: Στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα βόρεια ορεινά και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Ανεμοι: Οι άνεμοι θα πνέουν Κακο6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Βουτιά της θερμοκρασίας τη Δευτέρα και χιονοπτώσεις στα ορεινά προβλέπει η ΕΜΥ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: