Με 900 εκ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία η Ρώμη σώζει τράπεζα στην Κάτω Ιταλία

Αφίσα από τον ιστότοπο εργαζομένων στην Τράπεζα που αποφάσισε να διασώσει η κυβέρνηση Κόντε. Photo via Facebook




Με επίσημη απόφασή της σε υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, η κυβέρνηση Κόντε αποφάσισε να διαθέσει “μέχρι και 900 εκατομμύρια ευρώ” για την διάσωση της τράπεζας Banca Popolare di Bari (Λαϊκή Τράπεζα του Μπάρι) η οποία βρίσκεται στην Κάτω Ιταλία και κινδύνευε να χρεοκοπήσει.

Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το δημόσιο θα αποκτήσει μέρος του πακέτου μετοχών της, με στόχο να στηριχθεί η αποταμίευση στην νότια Ιταλία και στην συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί, με τις μετοχές αυτές, μια νέα τράπεζα επενδύσεων.

«Η κυβέρνησή μας είναι στο πλευρό των πολιτών που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα αυτή, όπως και των εργαζομένων της», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης Κόντε αναφέρουν ότι θα ζητηθεί η άμεση απόδοση ευθυνών για τα λάθη των στελεχών της Banca Popolare di Bari που την οδήγησαν ένα βήμα πριν την χρεοκοπία.

Στην αρχή, το μικρό κόμμα «Ζωντανή Ιταλία» του Ματέο Ρέντσι είχε εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις ως προς την κίνηση αυτή, κυρίως επειδή στο παρελθόν, τα Πέντε Αστέρια (τα οποία μετέχουν επίσης στην κυβερνητική πλειοψηφία) είχαν κατακρίνει αυστηρά ανάλογες «επιχειρήσεις διάσωσης».

Όμως ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο κατάφερε να περιορίσει τις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή κανενός είδους ατιμωρησία, για όποιον έσφαλε και οδήγησε την τράπεζα στο χείλος του γκρεμού. Για τον λόγο αυτό, ζητήθηκε η άμεση δραστηριοποίηση της Τράπεζας της Ιταλίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, για την στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας του Μπάρι μπορεί να είναι αρκετά, τελικά, 500 εκατομμύρια ευρώ, ώστε τα υπόλοιπα να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση άλλων τραπεζικών οργανισμών και επιχειρήσεων του ιταλικού Νότου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Σε άνοδο ο χριστουγεννιάτικος τζίρος αλλά πολύ μακριά ακόμη από το 2009, εκτιμούν οι έμποροι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: