Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη: Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου

Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πανελλήνια μαθητική προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη είναι ο τίτλος ενός ξεχωριστού συνεδρίου που -για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά- πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στις 13, 14, 15 Δεκεμβρίου. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πανελλήνια μαθητική προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και επιστημονικά υπεύθυνη είναι η Παρούλα Νάσκου-Περράκη, αφ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, και Διεθνών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και δημιουργός του ThessIsMUN, του μοναδικού φοιτητικού Μοντέλου Προσομοίωσης των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα.

  • Σύμφωνα με την κ.Νάσκου – Περράκη, ο σκοπός της προσομοίωσης είναι καθαρά εκπαιδευτικός, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν οι μαθητές τα δικαιώματά τους κι αυτά των συμμαθητών τους ,να ανταλλάξουν απόψεις και να προσπαθήσουν να προβούν σε ερμηνεία,όπου χρειαστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που εγκρίθηκε και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ). Η γλώσσα εργασίας της προσομοίωσης είναι η Ελληνική.
Η Παρούλα Νάσκου-Περράκη, αφ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, και Διεθνών Οργανισμών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και δημιουργός του ThessIsMUN. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι προσομοιώσεις στα δικαιώματα του ανθρώπου είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πολυδιάστατη, καθώς, μεταξύ άλλων:

-Παρέχουν τη δυνατότητα σε μαθητές, πρωτίστως δημόσιων σχολείων, να έχουν μια εκπαιδευτική βιωματική εμπειρία, να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες για την κοινωνική παρουσία τους στην ενήλικη ζωή και την προετοιμασία τους για τον μελλοντικό τους ρόλο ως σκεπτόμενων πολιτών μιας δημοκρατικής πολιτείας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

-Παρέχουν τη δυνατότητα σε παιδιά σχολείων της ομογένειας να συμμετέχουν ασκώντας την Ελληνική γλώσσα

-Συμβάλλουν στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης της πόλης

Όπως τονίζει η κ.Νάσκου-Περράκη:

-Τα συνέδρια έχουν ήδη γίνει θεσμός, όπως διαφαίνεται από την πρωτοφανή συμμετοχή

-Σε αυτά συμμετέχουν φοιτητές, αλλά και συνοδοί καθηγητές και γονείς, οι οποίοι παρακολουθούν ειδικά σεμινάρια, ενώ έχουν φιλοξενηθεί ευάλωτες ομάδες μαθητών. Αναφέρουμε ενδεικτικά τους μαθητές από: το «Ζωγράφειο» Γυμνάσιο και Λύκειο Κωνσταντινούπολης, το Γλωσσικό Λύκειο “Παντελή Σωτήρη” Αργυροκάστρου, το «Σχολείο Κωφών» Θεσσαλονίκης και τον «Φάρο του Κόσμου».

-Το συνέδριο «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» έχει βραβευθεί από τον ΟΗΕ ως μοναδικό στην Ελλάδα, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC) και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

  • Οι τρεις προηγούμενες Πανελλήνιες Μαθητικές Προσομοιώσεις των Επιτροπών του ΟΗΕ έγιναν με τη συμμετοχή τουλάχιστον 1500 μαθητών από 100 και πλέον Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας, της Κύπρου και της ομογένειας και με την υποστήριξη 200 φοιτητών. Το συνέδριο “Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη” θα φιλοξενηθεί τις δύο πρώτες ημέρες (13-14 Δεκεμβρίου) στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Απόστολος Παύλος» ενώ την τελευταία (15 Δεκεμβρίου) στο Περίπτερο 12 της ΔΕΘ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο πρώτο συνέδριο “Μαθητές σε ρόλο διπλωμάτη” (το 2016), συμμετείχε και ο έφηβος Θεσσαλονικιός Κωνσταντίνος Παπαχρήστου ο οποίος έγινε γνωστός εντός και εκτός Ελλάδας όταν, σε ηλικία 15 ετών, δημιούργησε το πρώτο στην Ελλάδα Think Tank για εφήβους, το «Teens4greece». Σήμερα σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο του Warwick, στην Αγγλία, και παράλληλα εκπροσωπεί τη γενιά του σε Διεθνείς Οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ. Μάλιστα ο Κωνσταντίνος ήταν φέτος υποψήφιος για το “Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019” (International Childrens Peace Prize 2019)”. Είναι ο μοναδικός Έλληνας στην ιστορία του θεσμού που προτάθηκε για το συγκεκριμένο βραβείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Μπάμπης Γιαννακίδης

Άνω-κάτω το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης για τον ΟΑΣΘ: Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε Ζέρβα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: