Μαλλιά κουβάρια στη Λιβύη: Στρατός από Τουρκία ενώ ο Πούτιν προσπαθεί να σώσει τον Σάρατζ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν απαντά σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου στο Κρεμλίνο. EPA/YURI KOCHETKOV




Καθημερινά όλο και περισσότερο μπερδεύονται τα πράγματα στη Λιβύη καθώς Τουρκία, Ρωσία, Αίγυπτος και Γερμανία εμπλέκονται ενεργά στην εμφύλια διαμάχη που σοβεί στην χώρα.

Το μεσημέρι της Πέμπτης η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης αποδέχθηκε, σύμφωνα με το al Jazzera, την πρόταση της Τουρκίας για επίσημη στρατιωτική βοήθεια στην πλευρά της Τρίπολης και του Σάρατζ, ενώ μόλις πριν λίγες ώρες ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι είχε ανακοινώσει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να ελέγξει τη Λιβύη.

Την ίδια ώρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ανάληψη αρμοδιοτήτων στη διακυβέρνηση της Λιβύης θα ήταν η καλύτερη λύση για την διένεξη σ’ αυτή την χώρα.

«Κατά την άποψη μας, το πιο σωστό θα ήταν να βρεθεί μια λύση μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα να τερματισθούν οι εχθροπραξίες και να συμφωνήσουν στο ποιός, με πιο τρόπο και στο πλαίσιο ποιών αρμοδιοτήτων θα κυβερνηθεί η χώρα. Η Λιβύη κατά την άποψη μου ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο», επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία θα συζητήσει την κατάσταση στην Λιβύη και με τους δυτικούς εταίρους της .

Πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν είχε συζητήσει για την κατάσταση στη Λιβύη με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όπως και με τους προέδρους της Γαλλίας και της Τουρκίας, ενώ αυτή τη στιγμή στην Μόσχα βρίσκεται τουρκική αντιπροσωπεία με την οποία συζητείται το θέμα αυτό.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η χώρα του διατηρεί επαφές και με την κυβέρνηση του Σάρατζ και με το στρατηγό Χαφτάρ.

«Γνωρίζουμε ότι με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές διατηρούν σχέσεις διάφορες χώρες και το επίπεδο των σχέσεων αυτών διαφέρει από χώρα σε χώρα. Εμείς, η Ρωσία, είμαστε σε επαφή και με την κυβέρνηση του κύριου Σαράτζ, είμαστε σ’ επαφή και με τον στρατηγό Χαφτάρ», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία ήταν κατά της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στην Λιβύη. Η χρήση αεροπορίας ενάντια στην αντιπολίτευση, είπε ο Πούτιν, είχε απαγορευθεί με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με τη σειρά του ο συνασπισμός δυτικών χωρών άρχισε να κάνει χρήση της αεροπορίας εναντίον της Λιβύης.

«Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα μια χώρα που ευημερούσε νωρίτερα, της οποίας το βιοτικό επίπεδο προσέγγιζε ήδη ορισμένους ευρωπαϊκούς δείκτες, να βρίσκεται σήμερα σε χάος, σε πλήρη διάλυση και ο εμφύλιος πόλεμος να μην σταματάει. Ποιος έχει δίκιο, ποιος ευθύνεται , είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να το καθορίσει κάποιος» δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ερντογάν δεν ανοίγει τα χαρτιά του

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε να ξεκαθαρίσει χθες Τετάρτη αν σκοπεύει να συμμετάσχει ή όχι στη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη που οργανώνει και θα φιλοξενήσει η Γερμανία τον επόμενο μήνα.

Η γερμανική πρωτοβουλία έχει σκοπό να δοθεί ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης στη χώρα της βόρειας Αφρικής, που παραμένει βυθισμένη στο χάος από το 2011 και την εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι.

Δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ποιοι θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του Βερολίνου.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο Ερντογάν απάντησε «ας δούμε ποιος θα πάει στη συνάντηση του Ιανουαρίου· κι αναλόγως θα αποφασίσουμε ποιος από εμάς θα πάει», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως συζήτησαν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για τη σύνοδο για την κρίση στη Λιβύη και συμφώνησαν ότι πρέπει να κληθούν να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από την Αλγερία, την Τυνησία και το Κατάρ.

Hellas Journal με πληροφορίες από TASS και dpa μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μόσχα, Ρωσία,
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγξει την Λιβύη, λέει ο Αιγύπτιος πρόεδρος σε Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: