Κυρώσεις του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών σε τρεις εταιρείες στην Κύπρο

Κυρώσεις από ΗΠΑ σε κυπριακές εταιρείεςPhoto via Twitter, @edromos




Το αμερικανικό εμπάργκο σε χώρες της Αφρικής και του Αραβικού κόσμου δεν ήταν φαίνεται αποτρεπτικός παράγοντας για εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο, ώστε να εμπλακούν σε προμήθεια όπλων σε περιοχές συγκρούσεων, γράφει ο Φιλελεύθερος. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έκθεση του U.S Department of the Treasury, το οποίο τελικά επέβαλε κυρώσεις σε πολλές εταιρείες, ανάμεσα τους και τρεις εταιρείες εγγεγραμμένες στην Κύπρο.

  • Οι εταιρείες τις οποίες κατονομάζει το Τμήμα, είναι οι Finrost Ltd, η Moonstorm Enterprises Ltd και η Tardigrade Ltd οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με τον Slobodan Tesic, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων στα Βαλκάνια, ενώ ήταν σχεδόν για μια δεκαετία στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Εθνών για εξαγωγές όπλων στη Λιβερία. Το U.S Department of the Treasury σημειώνει πως ο Tesic χρησιμοποιούσε δωροδοκίες και άλλες μεθόδους, ώστε να προωθεί τα συμβόλαια του για πώληση όπλων σε τρίτες χώρες.

Οι εν λόγο εταιρείες όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου χρησιμοποιούνταν από τον Slobodan Tesic αλλά και από τον Esad Kapidzic ο οποίος θεωρείται συνεργάτης του, σπάζοντας έτσι το εμπάργκο παροχής όπλων σε χώρες στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν επιβάλει κυρώσεις.

  • Η εταιρεία Finrost Ltd έχει σαν διευθυντή της (σύμφωνα με τα στοιχεία του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου), τον Esad Kapidzic με ημερομηνία εγγραφής της την 27η Ιουνίου του 2016, ενώ μέχρι και σήμερα η εταιρεία φαίνεται ενεργή και με έδρα της τη Λεμεσό. Όσο αφορά την Moonstorm Enterprises Ltd, εγγράφηκε τον Απρίλιο του 2009 ωστόσο σήμερα είναι ανενεργή. Τα γραφεία της Moonstorm Enterprises βρίσκονται επίσης στη Λεμεσό και είχαν ως διευθύντρια και γενική γραμματέα μια Κύπρια.

Τέλος, η Tardigrade είναι εταιρεία με γραφεία επίσης στη Λεμεσό, είναι ενεργή και με ημερομηνία εγγραφής τον Ιανουάριο του 2018 και διευθύντρια της παρουσιάζεται μια άλλη Κύπρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του U.S Department of the Treasury, η Moonstorm Enterprises χρησιμοποιήθηκε για τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Slobodan Tesic. O Tesic χρησιμοποίησε επίσης την κυπριακή εταιρεία Tardigrade Ltd για εξαγωγές όπλων σε αραβικές και αφρικανικές χώρες. Όσο αφορά την Finrost της οποίας διευθυντής και γενικός γραμματέας φαίνεται να είναι ο Kapidzic, χρησιμοποιήθηκε για μεταφορές χρημάτων εκ μέρους του Tesic αλλά και ως όχημα για δημιουργία συμβολαίων με στόχο την παροχή όπλων σε αφρικανική κυβέρνηση, παρά τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει οι Αρχές των ΗΠΑ.

Φιλελεύθερος, Γιώργος Πυρίσιης

Εντυπωσιακή επίδειξη από τους καταδρομείς: Με την ελληνική και κυπριακή σημαία ψηλά [videos, photo gallery]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: