Κυριάκος στον Ερντογάν: “Νομικά άκυρο” το μνημόνιο σου με τη Λιβύη, “στοπ” στους μετανάστες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, στο περιθώριο της επετειακής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στο Λονδίνο. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Νομικά άκυρο, χαρακτήρισε το μνημόνιο  μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια της συνάντησης τους, χθες στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετήθηκε καθαρά και με απόλυτο τρόπο και στο μεταναστευτικό, για το οποίο φέρεται να είπε ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι ροές προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το κανάλι Skai, η συζήτηση μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου κινήθηκε σε δυο άξονες: Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε κυρίως το ζήτημα του μνημονίου μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα θεωρεί νομικά άκυρη τη συμφωνία και ότι αυτή προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή, καθώς αν και δεν έχει νομική βάση, πολιτικά κινείται προς κατεύθυνση αντίθετη από εκείνη που θα έπρεπε να έχει. Επισήμανε επίσης ότι αυτή η συμφωνία έχει καταδικαστεί από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ.

Ως προς το μεταναστευτικό, έγινε εκτενής συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στον Τούρκο πρόεδρο ότι υπάρχει ξεκάθαρη αλλαγή στη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής, σε βαθμό που πλέον να μην αντιδρά καν στις εκκλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η Ελλάδα υποστηρίζει απόλυτα τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς είναι το μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ως προς το κλίμα που επικράτησε, ο Skai μετέδωσε ότι περιγράφηκε ως ένα κλίμα που ταίριαζε σε μία συζήτηση που δεν ήταν εύκολη, χωρίς να υπάρξουν εξάρσεις και έντονες αντιπαραθέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα αυτά και νωρίτερα στο γεύμα με τον πρόεδρο Τραμπ και τους ηγέτες των χωρών μελών που καλύπτουν το στόχο για τις αμυντικές δαπάνες.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον Πρόεδρο της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση:

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά.

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγή της στάσης της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.

Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ανέφερε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και ο βουλευτής Σμύρνης του κυβερνώντος κόμματος Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στην παρέμβαση του στη σύνοδο κορυφής της Δυτικής Συμμαχίας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ευθύνη των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να σέβονται και να ενεργούν με βάση τις αρχές της ενότητας και της αλληλεγγύης, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Χριστοδουλίδη για τη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη τον οποίο ενημέρωσε για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από την ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για την Τριμερή στο Βερολίνο, υπήρξε μια ενημέρωση από κυβερνητικής πλευράς για το θέμα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, στο οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπάρχει κινητικότητα από πλευράς Λευκωσίας προκειμένου να αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου ενημέρωση για την πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και ΗΠΑ, Νίκου Χριστοδουλίδη και Μάικ Πομπεο, στην Ουάσινγκτον.

Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες με τον Ταγίπ Ερντογάν, ομολογεί ο Πρωθυπουργός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: