Κλειστοί δρόμοι, διακοπές ρεύματος και χρήση αλυσίδων στην Κύπρο από την κακοκαιρία [video]

Λιμανάκι Πάφου το πρωί της Δευτέρας. Photo via Facebook. Καιρόφιλοι Κύπρου




Συνεχίζονται οι έντονες βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι παγκύπρια σήμερα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κλειστός λόγω κατολισθήσεων όγκων χώματος και πετρών είναι ο δρόμος Αγίου Νικολάου – Μανδριών, ενώ κλειστός λόγω ορμητικών χειμάρρων και συσσώρευσης νερού μετά από υπερχείλιση του Άσπρου Ποταμού, είναι και ο δρόμος Αγίου Γεωργίου Πέγειας – Λάρας, στην επαρχία Πάφου.

Επιπρόσθετα, η Αστυνομία ενημερώνει το κοινό ότι οι δρόμοι Αγίας Βαρβάρας – Τιμής, Αχέλειας – Τίμης, Αγίας Βαρβάρας – Τίμης και η είσοδος της κοινότητας Κανναβιού, οι οποίοι είχαν κλείσει προσωρινά τις πρωινές ώρες σήμερα λόγω πτώσης δέντρων και καλωδίων ηλεκτρισμού, έχουν καθαριστεί και έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, η οποία συνεχίζεται πλέον κανονικά.

Στην Λάρνακα επικρατεί ομίχλη στο δρόμο Λευκάρων – Βαβατσινιάς που επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς.

Στα ορεινά, στο δρόμο Ορκόντας – Κάμπου σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών που καθιστούν επικίνδυνο το δρόμο και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στους διερχόμενους οδηγούς. Ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες είναι οι δρόμοι Πλατρών – Τροόδους, Καρβουνά – Τροόδους, Κακοπετριάς – Καρβουνά και Προδρόμου – Τροόδους. Κατά διαστήματα, πέραν της βροχόπτωσης, σημειώνεται και χαλαζόπτωση σε διάφορες περιοχές, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι ολισθηροί, ενώ στην περιοχή Τροόδους επικρατεί πυκνή ομίχλη που επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς.

Έντονη χιονόπτωση στο Τρόοδος. Photo via Facebook, Καιρόφιλοι Κύπρου

Οι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλή, ασφαλή ταχύτητα, να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να παρέχουν προτεραιότητα σε άλλα διερχόμενα οχήματα όπου χρειαστεί.

Τέλος συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή προς αποφυγή τροχαίων δυστυχημάτων.

Πτώσεις δέντρων και αποκοπή καλωδίων ηλεκτρισμού στην επαρχία Πάφου

Αντίξοες καιρικές συνθήκες επικρατούν στην επαρχία Πάφου με παρατεταμένη βροχόπτωση, θαλασσοταραχή και σφοδρούς ανέμους, πτώσεις δέντρων και αποκοπή καλωδίων ηλεκτρισμού .

Σύμφωνα με την Αστυνομία, το σοβαρότερο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργήθηκε στον δρόμο Αχέλειας- Αγίας Βαρβάρας όπου τμήμα του δρόμου παρέμεινε κλειστό για τρεις περίπου ώρες.

Σε κάποιες περιοχές λόγο των ισχυρών ανέμων αποκόπηκαν δέντρα τα οποία έπεσαν στο οδόστρωμα αποκόπτοντας για κάποιες ώρες την κυκλοφορία.

Στην Πάφο είναι κλειστός ο δρόμος Αγίας Βαρβάρας – Τιμής, λόγω πτώσης δέντρων και ο δρόμος στην είσοδο της κοινότητας Κανναβιού λόγω πτώσης δέντρων και καλωδίων ηλεκτρισμού. Πτώση δέντρων σημειώθηκε και στους δρόμους Αχέλειας – Τίμης και Αγίας Βαρβάρας – Τίμης όπου καταβάλλονται προσπάθειες από μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας για μετακίνηση τους.

Στο μεταξύ στους δρόμους Πέγειας – Κάθηκα και Παναγιάς – Στατού επικρατεί πυκνή ομίχλη που επηρεάζει την ορατότητα για τους οδηγούς.

Επίσης κατολισθήσεις βράχων σημειώθηκαν στον δρόμο Αγίου Νικολάου – Μαντριών.

Σε όλες τις περιπτώσεις μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας με την χρήση και εκσκαφέα απομάκρυναν τους κορμούς από το οδόστρωμα.

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές παγκύπρια

Προβλήματα προκαλεί η κακοκαιρία παγκύπρια, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές κυρίως σε Λεμεσό και Λάρνακα να παραμείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με την ΑΗΚ, χωρίς ρεύμα στην επαρχία Λεμεσού βρίσκονται οι περιοχές του Αγίου Τύχωνα, της Γερμασόγειας, της Μουτταγιάκας, του Πύργου, του Πραστιού Κελλακίου, της Παρεκκλησιάς, του Κελλακίου, της Επταγώνειας, της Ακαπνού, του Προφήτη Ηλία και της Συκόπετρας.

Στην επαρχία Λάρνακας προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές Ψεματισμένος, Αγιοι Βαβατσινίας, Οδού, Ορά, Μελίνη, Ζύγι, Σκαρίνου, Χοιροκοιτία, ενώ στην επαρία Πάφου διακοπή ρεύματος παρατηρείται στις περιοχές Κανναβιού, Μέσανα.

Στην επαρχία Λευκωσίας προβλήματα αντιμετωπίζει ο συνοικισμός Γερίου και μέρος της περιοχή Φαρμακά.

Συνεργεία της ΑΗΚ βρίσκονται επί ποδός για να επιδιορθώσουν τις βλάβες.

Η νύχτα-μέρα

Για μια ακόμη νύχτα η Πάφος βρέθηκε στη δίνη πολύ έντονων καιρικών φαινομένων, με κύρια χαρακτηριστικά τους κεραυνούς και τις αστραπές που έκαναν τη νύχτα μέρα, τις βαριές βροχοπτώσεις κατά περιόδους και τους σφοδρούς ανέμους. Η δύσκολη αυτή νύχτα αναμένεται ότι θα “αποκαλύψει” με το φως της ημέρας προβλήματα σε διάφορα σημεία της πόλης και επαρχίας, όπως συνέβη και στις προηγούμενες ημέρες των έντονων καιρικών φαινομένων και ήδη οι αρχές είναι σε ετοιμότητα για αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων διαπιστωθούν.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για την κατάσταση στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, όπου ο μόλος μετατρέπεται σε προέκταση της θάλασσας κάθε φορά που καταγράφονται τέτοιας έντασης φαινόμενα. Για δύο συνεχόμενες μέρες, η παραλιακή λεωφόρος από το ύψος των Δημοτικών Μπάνιων μέχρι και τη συμβολή της με τη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, έκλεισε για την τροχαία κίνηση τα Χριστούγεννα, αφού πέτρες, φύκια, φερτά υλικά και θαλασσινό νερό γέμισαν τον μόλο και το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα η διακίνηση στην περιοχή να είναι δυσχερής. Τόσο συνεργεία του Δήμου Πάφου που παρέμεναν συνεχώς στην περιοχή, όσο και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες των οποίων τα καταστήματα είναι στην απέναντι πλευρά του μόλου, προχωρούσαν στον καθαρισμό της περιοχής, για να μετατρέπεται ωστόσο αυτή ξανά σε «βομβαρδισμένο τοπίο» πολλές φορές.

Προβλήματα καταγράφηκαν από ενωρίς χθες βράδυ σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, καθώς και στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού, λόγω συγκέντρωσης νερού σε σημεία των δρόμων, καθώς και κατολισθήσεων όγκων χώματος και πετρών. Στον παλιό δρόμο Λεμεσού-Πάφου επίσης, στο ύψος της Αχέλειας, αποκόπησαν δέντρα ή κλαδιά δέντρων και χρειάσθηκε η πολύωρη εργασία συνεργείων για καθαρισμό του οδοστρώματος. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφηκαν και στις περιοχές Αγίας Βαρβάρας και Κανναβιού.

Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Άμυνα και άλλες κρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πάντως και σήμερα σε επιφυλακή, αφού οι προβλέψεις δείχνουν ότι τα έντονα φαινόμενα δεν θα εκλείψουν πλήρως πριν από αύριο.

Οι 10 μεγαλύτερες ποσότητες βροχής που έχουν καταγραφεί από τις 08:00 χθες το πρωί μέχρι και αυτή την ώρα (07:50), βάσει των μετεωρολογικών σταθμών του τμήματος Μετεωρολογίας και του Kitasweather είναι:

➡️ Πλατάνια: 49.00 mm (σταθμός Τ.Μ)
➡️ Κοιλάνι: 48.30 mm (σταθμός Τ.Μ)
➡️ Λεύκαρα: 48.30 mm (σταθμός Kitasweather)
➡️ Όμοδος: 48.10 mm (σταθμός Kitasweather)
➡️ Φρέναρος: 45.20 mm (σταθμός Τ.Μ)
➡️ Μαλλιά: 41.30 mm (σταθμός Τ.Μ)
➡️ Κυπερούντα: 37.00 mm (σταθμός Τ.Μ)
➡️ Λεμεσός (Μέσα Γειτονιά/Spectus): 32.00 mm (σταθμός Kitasweather)
➡️ Αλονούδι: 31.70 mm (σταθμός Τ.Μ)
➡️ Αγρός: 30.80 mm (σταθμός T.M)

➡️ Να σημειώσουμε ότι τα πιο πάνω ύψη βροχής αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω τις επόμενες ώρες, αφού η πρώτη φάση του Κίμωνα θα συνεχίσει να μας επηρεάζει κατά διαστήματα σήμερα Δευτέρα. Επίσης, είναι σίγουρο πως έχουν καταγραφεί και μεγαλύτερα ύψη βροχής από τα πιο πάνω σε ορισμένες περιοχές, τα οποία θα φανούν στις αναλυτικές μετρήσεις του τμήματος Μετεωρολογίας που θα δημοσιευθούν αργότερα σήμερα.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ-Φιλελεύθερο

Η ώρα της απόφασης για τη 19χρονη Βρετανίδα: Είχε καταγγείλει ψευδή βιασμό από 12 Ισραηλινούς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: