Κίνα: Η Χριστουγεννιάτικη κάρτα των Tesco δεν προέρχεται από “καταναγκαστική εργασία”

File photo: Η κάρτα που έφερε το μήνυμα απόγνωσης από εργοστάσιο καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα. Via BBC




Η Κίνα απέρριψε σήμερα τις καταγγελίες ότι στη φυλακή Κινγκπού της Σανγκάης οι αλλοδαποί κρατούμενοι .εξαναγκάζονται να εργαστούν – καταγγελίες που προκλήθηκαν όταν ένα κορίτσι στη Βρετανία βρήκε μέσα σε χριστουγεννιάτικη κάρτα ένα μήνυμα από κρατούμενους.

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times, η χριστουγεννιάτικη κάρτα την οποία το 8χρονο κορίτσι αγόρασε από κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Tesco έγραφε: «Είμαστε ξένοι κρατούμενοι στη φυλακή Κινγκπού της Σανγκάης. Αναγκασμένοι να εργαζόμαστε παρά τη θέλησή μας».

Εξάλλου το μήνυμα καλούσε όποιον το έβρισκε να επικοινωνήσει με τον Πίτερ Χάμφρεϊ.

  • Ο πατέρας του κοριτσιού αναζήτησε τον Χάμφρεϊ στο Google και ανακάλυψε ότι πρόκειται για έναν πρώην δημοσιογράφο και ιδιωτικό ερευνητή που συνελήφθη το καλοκαίρι του 2013 στην Κίνα και τον Αύγουστο του 2014 καταδικάστηκε σε δυόμιση χρόνια φυλάκιση για παραβίαση της κινεζικής νομοθεσίας περί ιδιωτικής ζωής.

Ο Χάμφρεϊ, που υπογράφει το άρθρο στους Sunday Times, δήλωσε ότι εξέτισε μέρος της ποινής του στη φυλακή Κινγκπού, οπότε εκτιμά ότι το μήνυμα γράφτηκε από κάποιους πρώην συγκρατούμενούς του που εκτίουν ακόμη τις ποινές τους εκεί.

  • Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 250 αλλοδαποί κρατούνται στη φυλακή αυτή και ζουν σε άθλιες συνθήκες, με 12 άτομα ανά κελί, ενώ εξήγησε ότι όσο διάστημα ήταν ο ίδιος κρατούμενος η εργασία ήταν εθελοντική προκειμένου να κερδίζουν οι κρατούμενοι κάποια χρήματα, όμως τώρα έχει γίνει υποχρεωτική.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, σύμφωνα με τα αρμόδια όργανα, η φυλακή Κινγκπού στη Σανγκάη δεν αναγκάζει τους ξένους κρατούμενους να εργαστούν».

Μάλιστα ο Γκενγκ απέρριψε όλο το άρθρο ως «μια φάρσα του Χάμφρεϊ».

Ωστόσο ήδη η Tesco σταμάτησε την παραγωγή χριστουγεννιάτικων καρτών στο εργοστάσιο της Κίνας στο οποίο φέρονται να εργάζονταν αναγκαστικά οι κρατούμενοι.

Με πληροφορίες από Reuters- AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Πεκίνο, Κίνα

Κραυγή απόγνωσης από εργοστάσιο – γκούλαγκ της Κίνας πάνω σε μια χριστουγεννιάτικη κάρτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: