Έντονος καυγάς μεταξύ Τραμπ και Μακρόν μπροστά στις κάμερες: “Ας είμαστε σοβαροί!” [video]

Η κόντρα Τραμπ – Μακρόν μπροστά στις κάμερες, στο Λονδίνο. Photo via NBCNews
Η κόντρα Μακρόν – Τραμπ “ξεδιπλώνονταν” από το πρωί καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη σε προσβλητικούς σχολιασμούς για τη δήλωση Μακρόν περί “εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ’ και ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίστηκε να εμμένει στις θέσεις του.

Η  ένταση ανάμεσα στον Μακρόν και τον Τραμπ, ωστόσο, στο τετ α τετ τους στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, πήρε μεγάλες διαστάσεις και μάλιστα μπροστά στις κάμερες.

Σε κάποιο σημείο των κοινών τους δηλώσεων και της φωτογράφησης,  δημοσιογράφος ρώτησε τον Ντόναλντ Τραμπ για το ζήτημα των φυλακισμένων τζιχαντιστών του ISIS και την επιστροφή τους στις χώρες καταγωγής τους, στην Ευρώπη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, ρώτησε τον Μακρόν για το θέμα. Αλλά πήρε μια μη αναμενόμενη απάντηση. Γιατί ο Γάλλος Πρόεδρος όχι μόνο τον διόρθωσε, αλλά επέμεινε ότι το Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια απειλή, παρότι ο Τραμπ επιμένει ότι το εξολόθρευσε…

Τραμπ: Έχουμε πολλούς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους φυλακισμένους στη Συρία. Πολλοί είναι από τη Γαλλία, από τη Γερμανία, τη Βρετανία. Κυρίως προέρχονται από την Ευρώπη. Θα θέλατε κάποιους καλούς μαχητές του ISIS; Μπορώ να σας τους δώσω, πάρτε όποιους θέλετε.

Μακρόν: Ας είμαστε σοβαροί. Ο μεγάλος αριθμός μαχητών που έχετε είναι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι έχετε ξένους μαχητές που προέρχονται από την Ευρώπη. Αλλά είναι μια μικρή μειοψηφία του συνολικού προβλήματος που έχουμε στην περιοχή. Το βασικό είναι να ξεφορτωθούμε τον ISIS και τις άλλες τρομοκρατικές διοργανώσεις. Και αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμη, λυπάμαι που το λέω. Υπάρχουν ακόμη στη Συρία και το Ιράκ. Το Νο1 πρόβλημά σας δεν είναι οι ξένοι τζιχαντιστές, είναι το ISIS.

Τραμπ: Για αυτό είναι τόσο μεγάλος πολιτικός. Είναι ίσως η καλύτερη μη απάντηση που έχω ακούσει ποτέ.

Το βίντεο με την κόντρα Τραμπ – Μακρόν

Μακρόν: Επιμένω στις δηλώσεις μου για ΝΑΤΟ
Ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στις δηλώσεις που έχει κάνει για το ΝΑΤΟ, ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό», παρότι δίπλα του καθόταν ο Τραμπ ο οποίος ώρες πριν είχε πει πως πρόκειται “για πολύ κακές δηλώσεις” και μάλιστα είχε ειρωνευτεί τον Μακρόν, λέγοντας πως η Γαλλία μπορεί να φύγει απ’ το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που ο Μακρόν είναι αυτός που χρειάζεται “περισσότερο απο οποιονδήποτε προστασία”…

«Ξέρω ότι οι δηλώσεις μου προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις. Εμμένω σε αυτές. Το θέμα δεν είναι μόνο το πόσα χρήματα δαπανά κάθε χώρα στις αμυντικές δαπάνες. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι το ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι δεν υπάρχει κοινή ερμηνεία για την τρομοκρατία», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν και αμέσως μετά εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Άγκυρα.

Νέα επίθεση στην Αγκυρα

Η Τουρκία μάχεται κόντρα σε ανθρώπους που πολέμησαν στο πλευρό μας κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος. Και κάποιες φορές συνεργάζονται με παρακλάδια του ISIS. Αυτό είναι ένα στρατηγικό ζήτημα. Αν απλά συζητάμε για το τι πληρώνουμε και δεν έχουμε ξεκάθαρες συζητήσεις για μία τέτοια κατάσταση, τότε δεν είμαστε σοβαροί», υπογράμμισε ο Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν όμως κατακεραύνωσε την Τουρκία και για την αγορά των ρωσικών S-400.

«Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την ίδια ώρα να αγοράζει αντιπυραυλικό σύστημα από τη Ρωσία, διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος. «Τεχνικά, αυτό δεν είναι δυνατόν. Αποφάσισαν να μην είναι συμμορφωμένοι με το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Μακρόν.

HJ Με πληροφορίες από Reuters Λονδίνο Βρετανία

Αψηφά τους πάντες ο Τραμπ και στηρίζει τον Ερντογάν και για τους S-400 και για τη Συρία

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal