Καμία πρόκληση αναπάντητη, είτε σε θάλασσα είτε σε αέρα, απαντά σε Μεβλούτ ανώτατη πηγή

Ελληνική πυραυλάκατος μπαίνει στο λιμάνι του Καστελόριζου μετά από περιπολία. Πηγή φωτογραφίας HELLAS JOURNAL
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL.Γ. Σ.

Η δημόσια δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία αμφισβητεί την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο ακριτικό Καστελόριζο, δεν ήταν κάτι καινούριο για την Ελληνική διπλωματία, ούτε για τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ωστόσο πήραν το νέο μήνυμα από τη γείτονα.

Ανώτατη πηγή έλεγε ότι «η γνωστή επανάληψη της ρητορικής αυτής, μπορεί να μην σημαίνει στρατιωτική κλιμάκωση την παρούσα στιγμή, αλλά με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα επιδιώκει εκ νέου τη λάθος στιγμή και δίνει το στίγμα ότι μελλοντικά θα θελήσει να προκαλέσει με κάθε μέσο».

  • Κάθε πρόκληση δεν μένει αναπάντητη, είτε αυτή είναι στην θάλασσα είτε στον αέρα.

Στο Καστελόριζο η επιφυλακή δεν αυξήθηκε κι αυτό διότι δεν μπορεί ν’ ανέβει περισσότερο. Σε όποιο περιστατικό έχει χρειαστεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να δηλώσουν πως είναι εκεί, έχει γίνει και με το παραπάνω, δείχνοντας πως όσοι υπηρετούν εκεί γνωρίζουν το πόσο κρίσιμη είναι η αποστολή τους.

Και παρανομεί και προκαλεί η Τουρκία: Έδειξε μίσος για το “μικρό νησί” του Καστελόριζου!

Οι Τούρκοι πιλότοι όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν πάρει εντολές να βρίσκονται στην περιοχή του Καστελόριζου ώστε να έχουν το πλεονέκτημα λόγω της απόστασης, όμως και αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο στο τέλος είχε κάκιστη βαθμολογία, διότι η Ελληνική αεροπορική υπεροχή ήταν δεδομένη κι ας απαιτήθηκαν πολύ περισσότερα μαχητικά να σπεύσουν.

  • Στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου πλέουν όλο τον χρόνο μονάδες επιφανείας, από τις καλύτερες του Ελληνικού Στόλου. Κυρίως τα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνομένων Βλημάτων, οι Πυραυλάκατοι, όπου τα έμπειρα πληρώματά τους σε κάθε στιγμή που προκαλούν Τουρκικά πλοία, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής κάνοντάς τους δύσκολη τη ζωή, μέχρι ν’ αποχωρήσουν από Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Αυτό συμβαίνει σε όλο το μήκος του Αιγαίου και αποδεικνύεται από τον συγκεντρωτικό αριθμό των 1891 παραβιάσεων των Εθνικών Χωρικών Υδάτων μέσα στο 2019 που ακόμη δεν έχει κλείσει. Και η Τουρκική πρόθεση είναι η κλιμάκωση διότι ολόκληρο το 2018 οι παραβιάσεις στην θάλασσα είχαν φτάσει στις 1479.

  • Θέλουν να κάνουν ότι και στη Κύπρο, νότια από Ρόδο – Καστελόριζο – Κρήτη

Πάντως οι ίδιες πηγές έλεγαν πως μέσα από αυτό το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, τα σχέδια της Άγκυρας δεν είναι μόνο αναθεωρητικά ή επεκτατικά. Το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» περιέχει και κινήσεις που μελλοντικά θα επιχειρήσουν να φέρουν αρχικά αναστάτωση σε Ελληνικά ενεργειακά σχέδια.

  • Οι χάρτες μιλούν από μόνοι τους κι εκείνο που δείχνουν στο Επιτελείο είναι ότι η Άγκυρα θέλει να εφαρμόσει νότια της Ρόδου, στο Καστελόριζο και τη Κρήτη, το «σχέδιο Κύπρος».

Συνεπώς μέσω του μνημονίου αυτού προετοιμάζει το θαλάσσιο έδαφος, θέλει να βάλει «πόδι» στο ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας κι αυτό το ξεκινά μέσω της «ύπουλης» διπλωματικής οδού.

Ενεργοποίηση των τριμερών για την αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων επιχειρεί η Αθήνα

  • Από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει πάρει ήδη μια αποφασιστική γεύση στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας τον Οκτώβριο του 2018, όταν επιχείρησε να περάσει στα Ελληνικά νερά το σεισμογραφικό «Barbaros».

Με την κίνησή της μέσω της Λιβύης επιχειρεί να «νομιμοποιήσει» τις διεκδικήσεις της και γιατί οχι να προσπαθήσει ακόμη και την εμφάνιση σεισμογραφικών πλοίων ή και γεωτρύπανων νότια από τη Κρήτη μέσα στην θαλάσσια ζώνη που παρουσουσιάζει.

  • «Δεύτερα Ίμια δεν χωρούν»

Το σχέδιο αυτό της Άγκυρας έχει βρει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έτοιμες και σε πολύ πιο πλεονεκτική θέση. Η Εθνική Κυριαρχία δεν αμφισβητείται πουθενά κι από κανέναν λένε στο Ελληνικό Επιτελείο. Και φυσικά η γνωστή φράση ότι «δεύτερα Ίμια δεν χωρούν» δίνει το στίγμα της υπάρχουσας αποφασιστικότητας.

Η γείτονα χώρα, εκτός του ότι όλα αυτά τα είχε εκθέσει στο παρελθόν, μέρα με τη μέρα «χτίζει» την πολιτική της αμφισβήτησης γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα στην εσχατιά της Ελλάδας.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το Ελληνικό επιτελείο δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με την παραβατικότητα στη συγκεκριμένη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας.

  • Η Τουρκική δήλωση ήταν μια ευθεία αμφισβήτηση, αλλά έχουν προηγηθεί σωρεία παραβιάσεων οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη συγκεκριμενοποίηση στα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεγίστη, τη Ρω, τη Στρογγύλη είναι κινήσεις οι οποίες αμφισβητούν την Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας.

Χατζηδάκης για Ερντογάν στον ΤΑΝΑP: Η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal