Ισραήλ: Ανοιχτά κατά ΟΗΕ για παλαιστινιακό κράτος ο υποψήφιος διάδοχος του Νετανιάχου

File photo: Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας. EPA/RONEN ZVULUN / POOL




Ο Γκίντεον Σάαρ, ο αντίπαλος του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη διεκδίκηση της προεδρίας του δεξιού κόμματος Λικούντ, δήλωσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι «μια αυταπάτη», όπως έγραψε η εφημερίδα Times of Israel.

Μιλώντας σε συνέντευξή Τύπου από την Ιερουσαλήμ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Παιδείας Σάαρ επεσήμανε: «Σε όλο τον κόσμο λένε ότι η λύση των δύο κρατών (σ.σ. ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού) παραμένει ο δρόμος για μια (ειρηνευτική) συμφωνία».

«Σας λέω ότι αυτή η θέση δεν βοηθά κανέναν. Τα δύο κράτη είναι μια αυταπάτη», τόνισε ο Σάαρ. «Μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της Μεσογείου δεν θα υπάρξει άλλο ανεξάρτητο κράτος».

Ως εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών ο Σάαρ πρότεινε αυτονομία και οικονομικές συμφωνίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής, του Ισραήλ και της Ιορδανίας.

Ο Σάαρ προσπαθεί να κερδίσει τη στήριξη των πιο δεξιών μελών του Λικούντ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 26ης Δεκεμβρίου για την επιλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Μέχρι στιγμής τέσσερις από τους 32 βουλευτές του Λικούντ έχουν δηλώσει ανοικτά ότι στηρίζουν τον Σάαρ.

Το Ισραήλ οδεύει στις 2 Μαρτίου στη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών για τρίτη φορά σε διάστημα ενός έτους, αφού ο Νετανιάχου απέτυχε δύο φορές να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου του 2019.

Με πληροφορίες από dpa μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Οι διαβουλεύσεις για το νέο πρωθυπουργό στο Λίβανο την Πέμπτη, επεισόδια στους δρόμους [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: