Η Βουλή των Ελλήνων συζητά τον προϋπολογισμό: Σηματοδοτεί την επιστροφή στο μέλλον…

Η Ολομέλεια της Βουλής στο ξεκίνημα της συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020, Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών των κομμάτων άρχισε χθες το απόγευμα, στην Ολομέλεια της Βουλής, η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2020 και στην έναρξη της συζήτησης παρέστη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο προϋπολογισμός του 2020, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, “σηματοδοτεί την επιστροφή της Πατρίδας μας στο μέλλον. ενσωματώνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που νομοθετήσαμε, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που, όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς ενσωματώνει όλες τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. και αποδεικνύει πως, ό,τι είπαμε, το κάνουμε.

  • Ο προϋπολογισμός του 2020 κάνει την αρχή για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της υπερφορολόγησης. Αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το αναπτυξιακό και επενδυτικό κενό που διατηρούσε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ουραγό στις επενδύσεις και πρωταθλήτρια στην ανεργία.
  • Προβλέπει σημαντική αύξηση του Α.Ε.Π., από το 2,2% που καταγράφηκε σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. το πρώτο 9μηνο του 2019, στο 2,8% το 2020. Οδηγεί έτσι το Α.Ε.Π. της Ελλάδας, μετά από πολλά χρόνια, κοντά στα 200 δισ. ευρώ. Αυξάνει δηλαδή το Εθνικό Εισόδημα σε σχέση με φέτος κατά 7 δισ. ευρώ περίπου, ή 1.600 ευρώ περίπου κατά νοικοκυριό.

Ο προϋπολογισμός αυτός αποδεικνύει ότι η “ευημερία για όλους” δεν έρχεται από μόνη της, ούτε με συνθήματα. Απαιτείται σχέδιο, πολλή δουλειά και συνέπεια, που αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη και καλλιεργούν προσδοκίες ρεαλιστικής αισιοδοξίας” ανέφερε ο κ. Πέτσας .

Η συζήτηση θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και των αρχηγών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας με την ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία -κατά παράδοση- λογίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο με τίτλο “Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020” έχει ήδη γίνει δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει υπέρ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν, και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.

  • Μίκα Ιατρίδη: Στον προϋπολογισμό βλέπουμε όσα είχαν γραφτεί και παρουσιαστεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα

Με τον προϋπολογισμό του 2020 γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης να περιορίσει τους φόρους, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να ανατρέψει το κλίμα αποεπένδυσης στο οποίο είχε προκύψει με τη σκληρή περιοριστική πολιτική που είχε ασκήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ύψους 11,4 δισ. ευρώ είπε στην ομιλία της η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Μίκα Ιατρίδη.

Σημείωσε ότι πλέον δίνονται περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις, τα οποία, σε συνδυασμό με όσα έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι “βάζουν μπροστά τη μηχανή της οικονομίας μας”. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή της διότι βλέπει στον προϋπολογισμό “όσα είχαν γραφτεί και παρουσιαστεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα”.

  • Τόνισε επίσης ότι οι προβλέψεις του προϋπολογισμού μας αφορούν όλους: Αφορούν στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αφορούν στην υπογεννητικότητα που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για το ελληνικό έθνος, αφορούν στις επιχειρήσεις στη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αφορούν και στην περιφέρεια με την αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην ανακοινωθείσα αύξηση κατά 45% των πιστώσεων για τις άγονες γραμμές, είπε ότι αυτό που έχει σημασία για τους νησιώτες είναι ό,τι από φέτος η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων “ως επαναλαμβανόμενη δράση”. Μπορεί έτσι να γίνει καλύτερος σχεδιασμός των δρομολογίων της άγονης γραμμής και βέβαια να υπάρχει καλύτερη και ποιοτικότερη μεταφορά όλο το χρόνο με αντίστοιχης ποιότητας πλοία, είπε η κ. Ιατρίδη.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κ. Ιατρίδη είπε ότι «ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ΝΔ, είναι ένας προϋπολογισμός ευθύνης, ένας προϋπολογισμός συνέπειας, ένας προϋπολογισμός προοπτικής. Είναι ένας προϋπολογισμός με ανάπτυξη για όλους ακριβώς, όπως δεσμευθήκαμε πριν από τις εκλογές».

  • Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις

«Δοκιμάζεται η αξιοπιστία αυτών που θέλουν να περάσουν αυτό τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μειωμένα κοινωνικά μέτρα και οι φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αφορούν το 90% από αυτές».

Αυτό τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, κάνοντας λόγο για δύο κόσμους και δύο πολιτικές που συγκρούονται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.

  • «Αυτό που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν ο ορισμός της χρεοκοπημένης λεηλατημένης χώρας. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε να στηρίξει το κοινωνικό κράτος και να κρατήσει όρθια τη χώρα βγάζοντας την από τα μνημόνια», είπε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 24% από το 28%. Καλά έκανε, όμως το 90% των επιχειρήσεων που είναι μικρομεσαίες δεν τους αφορά. Και ενώ έκανε 11 φορολογικές ελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις έρχεται και δίνει ψίχουλα στο κόσμο που πραγματικά έχει ανάγκη και περίμενε μια οικονομική ενίσχυση από το μέρισμα. Μειώνει τους δικαιούχους του μερίσματος κατά το ¼ και μειώνει και κατά ¼ το ποσό που θα πάρουν».

Τέλος μίλησε για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς, όπως είπε, μειώνονται κατά 192 εκατ. τα μέτρα για το κοινωνικό κράτος.

«Κάθε μέρα που περνά θα εκτίθεστε γιατί δουλεύετε για τους λίγους όπως κάνατε πάντα. Η λέξη κόσμος, κοσμάκης δεν σας λέει τίποτα», κατέληξε ο κ. Παπαχριστόπουλος.

  • Μανωλάκου: Κανένα σοβαρό κονδύλι για τις λαϊκές ανάγκες

Ο προϋπολογισμός της ΝΔ εξυπηρετεί το κεφάλαιο όπως και ο προηγούμενος τόνισε η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι η διεθνής οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την αισιοδοξία για την προβλεπόμενη ανάπτυξη. Η βιομηχανική παραγωγή σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι η αναμενόμενη, υπάρχουν τα προβλήματα του Μπρέξιτ και των ελληνοτουρκικών σχέσεων, συνεπώς το διεθνές περιβάλλον είναι επισφαλές είπε η κ. Μανωλάκου, προβλέποντας μάλιστα επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τη ναυτιλία και αλλού.

  • Η κ. Μανωλάκου έκανε λόγο για φοροαπαλλαγές και προνόμια που στηρίζουν την παραπέρα καπιταλιστική κερδοφορία, ενώ καταγράφεται “φοροληστεία” σε βάρος του λαού, που καλείται να σηκώσει επιπλέον 800 εκατ. ευρώ φορολογικών βαρών και να πληρώσει συνολικά πάνω από το 93% της φορολογίας.

Ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει κανένα σοβαρό κονδύλι για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, αλλά μόνο για τις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου είπε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, η οποία κλείνοντας, χαιρέτησε τη μαζική διαδήλωση των συνταξιούχων, που παρά τη δυνατή βροχή διεκδίκησαν -όπως είπε- στον δρόμο τη 13η σύνταξη, καθώς και τις επερχόμενες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ κατά του προϋπολογισμού (στις 18 Δεκέμβρη).

Πέτσας: Ανακαλείται η απόφαση για ενίσχυση εφημερίδων, να φέρουν τα κόμματα προτάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: