File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Μια εξαιρετικά κρίσιμη και φορτισμένη σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη στο Λονδίνο.

Η Τουρκία και η γενικότερη στάση του προέδρου Ερντογάν σε συνδυασμό με την επαμφοτερίζουσα στάση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να «κλέψει την παράσταση» ειδικότερα σε σχέση με την στάση του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.
Σύμφωνα με την DW, ουσιαστικά θα τεθεί επί τάπητος το μέλλον της συμμαχίας.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Μακρόν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι έχει επέλθει ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ κατηγορώντας τις ΗΠΑ. Στην σύνοδο κεντρικό θέμα θα αποτελεί φυσικά και η αγορά των S 400 από την Τουρκία που συνιστά ένα ακόμη σημείο τριβής της Άγκυρας με την Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η υπογραφή μνημονίου της Τουρκίας με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για καθορισμό των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας. Κίνηση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του Καϊρου, με την Αθήνα να ζητά την καταδίκη του μνημονίου από το ΝΑΤΟ.

Με όλη αυτή την αρνητική ατζέντα συνέρχεται μια από τις πιο κρίσιμες συναντήσεις του ΝΑΤΟ που όπως όλα δείχνουν δύναται να είναι καθοριστική για την περαιτέρω πορεία της συμμαχίας.

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν

«Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά» διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αυριανή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι αυτή είναι η ευκαιρία της Τουρκίας να αναδιπλωθεί ως προς την προκλητικότητά της.
Οπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει αύριο στις 16:30 ώρα Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του, «θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά. Και είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας να αναδιπλωθεί από προκλητικές ενέργειες. Η στάση της Τουρκίας οδηγεί στη διπλωματική της απομόνωση».

«Σε ό,τι αφορά στην ουσία του ζητήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες: Η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα. Δεν μπορεί, δηλαδή, να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι εδραιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στο Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπως ο ίδιος έχει σημειώσει, θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα ζητήσει από τη Συμμαχία να πάρει θέση. «Δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντονίζει ήδη μια σειρά δράσεων που απαντούν έμπρακτα στις τουρκικές προκλήσεις. Έθεσε το ζήτημα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη στις 26/11, και στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, από τον οποίο ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας.

ΗJ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: