Η Τουρκία επιστρατεύει τους τρομοκράτες της Συρίας να πολεμήσουν εναντίον του Χαφτάρ στη Λιβύη

Τούρκος στρατιώτης. Photo via Twitter, @tcsavunma




Η Τουρκία προετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα και ναυτικές δυνάμεις για να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μαζί με συμμάχους τρομοκράτες από τη Βόρεια Συρία για να νικήσουν τον ισχυρό Χαλιφά Χάφταρ, μεταδίδει το Bloomberg.

Η Τουρκία σκοπεύει να στείλει το Πολεμικό Ναυτικό της για να προστατεύσει την Τρίπολη, ενώ τα στρατεύματά της εκπαιδεύουν και συντονίζουν τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού Φαίηζ αλ Σαράτζ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας. Η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα μνημόνιο συνεργασίας με την πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη.

Ταυτόχρονα, ομάδες τρομοκρατών εθνοτουρκικών που έχουν πολεμήσει μαζί με την Τουρκία στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν αμέσως την κυβέρνηση στην Τρίπολη, επιβεβαίωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος στη Λιβύη. Και οι δύο άνθρωποι ζήτησαν να μην ονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Η κυβέρνηση της Λιβύης είχε αρχικά αντισταθεί στην ιδέα μιας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχτηκε καθώς οι δυνάμεις του Χάφταρ άρχισαν να προχωρούν στην Τρίπολη, δήλωσε ο Λιβύης αξιωματούχος.

Με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βοηθήσουν τον Haftar, η βαθύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στην Τρίπολη θα μπορούσε να περιπλέξει τις διεθνείς προσπάθειες για να τερματιστεί η αναταραχή που έπληξε τη χώρα από την ανατροπή του ισχυρού Moammar Qaddafi το 2011.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Θα πάει στη Λιβύη για να μείνει ο νεοσουλτάνος Ερντογάν, όπως έκανε στην Κύπρο και τη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: