Η στάση της Τουρκίας την οδηγεί σε διεθνή απομόνωση, σχολιάζει ο Πέτσας [video]

File Photo: O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας . ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




“Σήμερα ο πρωθυπουργός στη σύνοδο του NATO θα αναφερθεί στις τουρκικές προκλήσεις και θα της ζητήσει να πάρει θέση”, δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών Στέλιος Πέτσας.

“Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στις 14.30 το μεσημέρι ώρα Λονδίνου και μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς”, πρόσθεσε.

“Στην προηγούμενη συνάντηση στη Νέα Υόρκη μας απασχόλησαν το Κυπριακό, το μεταναστευτικό & οι ευρύτερες προκλήσεις στην Αν. Μεσόγειο. Προφανώς αυτά θα ξανασυζητηθούν. Δεν έχουν τεθεί άλλα θέματα στην ατζέντα”, ενώ σχολίασε σχετικά πως “η στάση της Τουρκίας την οδηγεί σε διεθνή απομόνωση”.

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις Ερντογάν την άθλια συμφωνία με τη Λιβύη, ο κ. Πέτσας τόνισε πως: Εμείς διεθνοποιούμε το ζήτημα, ζητούμε στήριξη των εταίρων μας & επαναλαμβάνουμε ότι δεν είναι ώρα για ίσες αποστάσεις όταν ένα μέλος της συμμαχίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

“Η τοποθέτηση της ΕΕ [για το ίδιο θέμα] χτες ήταν ξεκάθαρη και απόλυτα υποστηρικτική των ελληνικών θέσεων”.

“Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε χτες τα πολιτικά κόμματα [για το θέμα Τουρκίας-Λιβύης]. Κάθε φορά η κυβέρνηση θα εξετάζει το επίπεδο ενημέρωσης που θα απαιτείται για το θέμα, καθώς το θέμα είναι εθνικό και απαιτείται η στήριξη όλων των κομμάτων”, τόνισε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο αίτημα Τουρκίας για συνεκμετάλλευση ο κ. Πέτσας ανέφερε: “Είμαστε σε μια φάση που η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες, επομένως πρέπει να υπάρξουν σαφή δείγματα γραφής ότι η Τουρκία σταματάει τις προκλήσεις για να συζητήσουμε όλα τα άλλα θέματα”.

Στο μέτωπο της Οικονομίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως “Στο αυριανό Eurogroup αναμένεται το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα”.

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για το μεταπτυχιακό Διαματάρη ο κ. Πέτσας είπε πως “Το θέμα έχει λήξει για την κυβέρνηση, μετά την διευκρίνιση του κ. Διαματάρη ότι σπούδασε”.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός θα παραστεί στα Εγκαίνια της πρώτης μονάδας παραγωγής μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

Την Παρασκευή θα απευθύνει χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργανώνεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, θα απευθύνει ομιλία στην Ημερίδα με θέμα «Τεχνολογία για την Διαφάνεια» που διοργανώνει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στη συνέχεια θα παραστεί στην εκδήλωση έναρξης των εργασιών της νέας μεταμοσχευτικής μονάδας του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου (ΩΕΜΕΚ).

Τέλος την Τρίτη, θα απευθύνει την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο του Εθνικού Συμβούλιου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ).

Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ανακοίνωσε ο Στ. Πέτσας

Τη στρατηγική της κυβέρνησης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία ανέπτυξε σε Ημερίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό συντονιστής της στρατηγικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑμεΑ, είπε στις εισαγωγικές του ανακοινώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Υπενθύμισε, ότι, η στρατηγική αυτή αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, και πρόσθεσε ότι «ήδη, συγκροτήθηκε η τεχνική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων Υπουργείων και της Συνομοσπονδίας για την επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων που θα οδηγήσουν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης».

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης

Για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κ. Πέτσας είπε πως:

1ον. Βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Ρυθμίσεις θεμάτων υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Αφορά στον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16, την υποστήριξη των MIRAGE-2000/5. Κυρώνεται επίσης το σχέδιο Συμφωνίας Διευθέτησης Διαφοράς μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών ThyssenKrupp Marine Systems και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε. που αφορά στα Επιπλέον Υλικά (Excess Materials) των υποβρυχίων.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που αφορούν:

– Στη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.».

– Στην εξόφληση δαπανών στρατιωτικών νοσοκομείων και ΝΙΜΤΣ.

– Σε θέματα σταδιοδρομικής φύσης των εθελοντών μακράς θητείας και επαγγελματιών οπλιτών.

– Στις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου.

– Και στη χορήγηση μερισμάτων από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Να σημειωθεί ότι ποσοστό περίπου 80% των 279 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, θα αναληφθεί από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) γεγονός που θα ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.

2ον. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο που παρέχει στους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους. Βασίζεται στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαβουλεύσεις που έγιναν στο Υπουργείο Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων, μετά την πρωτοβουλία των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, είχαμε εξαρχής δηλώσει ότι η βούληση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η σύνθεση των απόψεων, ώστε να καταστεί δυνατή και η ψήφιση του νομοσχεδίου από την αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα.

Προφανώς δεν προβλέπει όσα ακριβώς θέλαμε. Κάναμε όμως ό,τι χρειαζόταν για να πετύχουμε την αναγκαία συναίνεση που μας φέρνει επιτέλους κοντά σε μία μεγάλη θεσμική τομή, ώστε οι Έλληνες εκλογείς εκτός Επικρατείας να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, έστω και αφού χρειάστηκε να περάσει μισός περίπου αιώνας από τότε που το προέβλεψε το Σύνταγμά μας.

3ον. Σήμερα, αυτήν την ώρα, η υπουργός Παιδείας παρουσιάζει τους άξονες του νομοσχεδίου που προβλέπει βήματα για την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου, καθώς και την ίδρυση μιας ενισχυμένης Αρχής -της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)- η οποία θα έχει ευρύτερες, ουσιαστικές, αρμοδιότητες και θα αντικαταστήσει την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ). Ειδικότερα θα προβλέπεται:

·Ενίσχυση με νέες αρμοδιότητες όπως η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων, η σύνδεση της αξιολόγησης με τη χρηματοδότηση και ο στρατηγικός σχεδιασμός.

·Διεύρυνση των υφιστάμενων αρμοδιοτήτων πιστοποίησης.

·Προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των μελών της Αρχής με την πρόβλεψη περαιτέρω εγγυήσεων κατά τη διαδικασία ορισμού των μελών της.

Παρακολουθείστε τις δηλώσεις:

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: