Η Ρωσία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στο υπερηχητικό οπλοστάσιο, δηλώνει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, επισκέπτονται έκθεση οπλικών συστημάτων πριν την συνεδρίαση στο υπουργείο Αμυνας. EPA/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποθέωσε τα “μοναδικά” επιτεύγματα της χώρας του στο υπερηχητικό οπλοστάσιο, λέγοντας χαρακτηριστικά,  άλλες χώρες “προσπαθούν να μας πιάσουν”.
Ο Πούτιν έκανε αυτές τις επισημάνσεις κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Άμυνας, μια ημέρα αφότου ένα 5ης γενιάς μαχητικό υπερηχητικό αεροσκάφος Su-57 συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση στην περιοχή Χαμπαρόφσκ.

“Ούτε μια χώρα δεν διαθέτει υπερηχητικό οπλοστάσιο, για να μη μιλήσουμε για διηπειρωτικά υπερηχητικά όπλα”, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου την οποία επικαλείται το CNN.

Οπως η Ρωσία, έτσι και οι ΗΠΑ και η Κίνα εργάζονται συστηματικά πάνω σε υπερηχητικά προγράμματα. Το Πεκίνο νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε ότι κάνει δοκιμές σε υπερηχητικό αεροσκάφος, ενώ η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει συνάψει συμβόλαιο με την   Lockheed Martin για την ανάπτυξη πυραύλου.

Την ίδια εποχή πέρσι, ο Πούτιν είχε προβεί σε παρόμοιους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι το νέο υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας θα τεθεί σε λειτουργία το 2019 – κάτι που ακόμη δεν έχει συμβεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει δημοσίως αναφερθεί σε διάφορα προηγμένα οπλικά σχέδια τα οποία, όπως λέει, είναι ικανά να ξεπεράσουν αυτά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου ενός υπερηχητικού πυραύλου.
Ομως, πολλοί αναλυτές έχουν κατά καιρούς εκφράσει επιφυλάξεις για τις στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας διότι πολύ συχνά οι εξαγγελίες δεν ακολουθούνται από πράξεις.

Οσον αφορά την συντριφή του υπερηχητικού αεροσκάφους Su-57, το πρακτορείο TASS επικαλούμενο αξιωματούχους της στρατιωτικής βιομηχανίας μετέδωσε ότι η προκαταρκτική έρευνα έδειξε πως οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα στο σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους.

Με πληροφορίες από CNN

Συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση το πιο προηγμένο ρωσικό υπερηχητικό 5ης γενιάς Su-57

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: