Η Μόσχα ανέστειλε τις εργασίες εκσυγχρονισμού του πυρηνικού σταθμού Φορντό στο Ιράν

File Photo: Η πύλη των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Φορντό στο Ιράν. EPA/HO HANDOUT
Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Rosatom, ανέστειλε την εργασία για τον εκσυγχρονισμό εργοστασίου στον πυρηνικό σταθμό Φορντό του Ιράν λόγω ενός θέματος που σχετίζεται με τη συμβατότητα του ουρανίου, ανακοίνωσε σήμερα η μονάδα TVEL της Rosatom.

«Ο εμπλουτισμός ουρανίου και η παραγωγή σταθερών ισοτόπων δεν μπορούν να πραγματοποιούνται στον ίδιο χώρο», ανέφερε σε μια δήλωση η TVEL, η οποία πρόσθεσε πως είναι «τεχνολογικά αδύνατο» να εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτή την ώρα.

Τον Νοέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα σταματήσουν την εξαίρεση από τις κυρώσεις που συνδέονται με το εργοστάσιο στο Φορντό από τις 15 Δεκεμβρίου –μια κίνηση που καταδίκασε η Ρωσία– μετά την επανάληψη από την Τεχεράνη του εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Φορντό κατά παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015.

Ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει να διασώσουν τη συμφωνία, η οποία απαιτεί από το Ιράν να περιορίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη αποστασιοποιείται όλο και περισσότερο από τη συμφωνία αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν πέρυσι.

Η TVEL ανέφερε πως ειδικοί εργάζονται σε ένα πρόγραμμα από το 2017 για την τροποποίηση συσκευών φυγοκέντρησης ώστε να παράγουν δύο σταθερά ισότοπα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ιατρικούς σκοπούς — όμως οι προσπάθειές τους εμποδίζονται από ίχνη ουρανίου στην ατμόσφαιρα και στον εξοπλισμό.

«Για να επαναλάβουμε αυτή την εργασία πρέπει να σταματήσουμε και να αποσυναρμολογήσουμε τις συσκευές όπου γίνεται ο εμπλουτισμός και να καθαρίσουμε σχολαστικά τον χώρο και τον εξοπλισμό, ανέφερε η TVEL, η οποία ειδικεύεται στην εξόρυξη ουρανίου και στην παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.

«Μέχρι να υπάρξει ανταπόκριση σε αυτές τις προϋποθέσεις, οι εργασίες στο πρόγραμμα από ρωσικής πλευράς αναστέλλονται.»

Η TVEL ανέφερε πως η ιρανική πλευρά έχει ενημερωθεί για την απόφασή της.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

 

Κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος στον δικηγόρο του Νετανιάχου θα απαγγείλει η δικαιοσύνη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal