Η Κυπριακή Δημοκρατία στέλνει την Τουρκία στη Χάγη: Στο Δικαστήριο οι έκνομες ενέργειές της

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με ομολόγους του άλλων ευρωπαϊκών κρατών, στις Βρυξέλλες. Copyright: European Union




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιχείρησε να επιδώσει ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία για αμοιβαία προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, για να συζητηθούν οι έκνομες ενέργειες της κατοχικής dδύναμης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σχετική ενημέρωση έκανε χθες στο Συμβούλιο Αρχηγών ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είπε πως έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως μετέδωσε χθες βράδυ το Σίγμα, η κίνηση επίδοσης της διακοίνωσης έγινε στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, πλην όμως οι Τούρκοι διπλωμάτες αρνήθηκαν να παραλάβουν τη διακοίνωση καθώς η Άγκυρα δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Στη συνέχεια η διακοίνωση στάλθηκε με τηλεμοιότυπο.

  • Σημειώνεται συναφώς πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, αλλά αυτό δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στη Λευκωσία να προχωρήσει. Αυτό που θα κρίνει θα είναι το Δικαστήριο, κατά πόσο δηλαδή, μπορεί να προχωρήσει και αχθεί ενώπιον του η υπόθεση. Και στην περίπτωση εξέτασης των γεγονότων, η απόφαση δεν θα είναι δεσμευτική για την Τουρκία.

Με τον ανασχηματισμό κερδίζουν οι “πελάτες” στην Κύπρο: Ο Αναστασιάδης βόλεψε τους φίλους

Είναι σαφές πως η οδός αυτή δεν είναι εύκολη, ωστόσο, είναι προφανές πως όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις με την ένταση που συντηρεί η Άγκυρα στην περιοχή, αξιολογούνται όλες οι δυνατότητες και αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία μάχης.

  • Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εξαγγέλλει ( και θα το κάνει), ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης, οι τουρκικές εταιρείες, τις οποίες σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ «θα αδειοδοτήσουμε στα πεδία δικής μας θαλάσσιας δικαιοδοσίας και σε άλλες περιοχές θα ξεκινήσουν εργασίες έρευνας και παραγωγής».

Πρώτα, συνέχισε, πρέπει οι δύο χώρες να περάσουν αυτή τη συμφωνία από τα κοινοβούλια τους. Μετά που θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα αρχίσουν και οι εργασίες αδειοδότησης.

  • Όπερ σημαίνει πως το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των ερευνών στην περιοχή που υποτίθεται ότι θα οριοθετήσει η κατοχική δύναμη με το καθεστώς της Τρίπολης. Κι όλα αυτά ενώ η Άγκυρα συνεχίζει τις έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Με δύο γεωτρύπανα και δυο ερευνητικά σκάφη.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε περαιτέρω ότι διεξάγουν εργασίες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η γεώτρηση τους διεξάγεται «λίγο πιο νότια της Κύπρου». Εννοώντας την περιοχή του θαλασσοτεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τι είναι ετούτοι ωρέ; Στρώνουν χαλί στην Τουρκία να διαπραγματευτεί ό,τι παράνομα διεκδικεί!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: