Η “Οικονομική Διπλωματία” έχει ελιτίστικα χαρακτηριστικά, όμως βοηθά πολύ την Ελλάδα

File Photo: Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης απευθύνεται σε διπλωμάτες, σε ημερίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Του ΚΩΣΤΑ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗ*

Πολλές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος πώς μια μεταρρύθμιση εφαρμόζεται στο δαιδαλώδες ελληνικό κράτος.

Ακόμα δε περισσότερο οι προσπάθειες που γίνονται σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο χάνονται μέσα στην καθημερινότητα και την πλημμύρα ειδήσεων που κυριαρχούν στην ενημέρωση. Έτσι λοιπόν, και να επιτευχθεί η σκοπιμότητα της μεταρρύθμισης, τις περισσότερες φορές είναι ακατανόητο στους πολίτες τι πραγματικά τους ωφέλησε.

Θα έρθω τώρα στο δικό μου πολιτικό διακύβευμα από την θέση του επικεφαλής της Οικονομικής Διπλωματίας, αντικείμενο της οποίας είναι να προσφέρει ώθηση εξωστρέφειας στην ελληνική οικονομία και εκσυγχρονισμό στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για:

  • να βοηθά τους Έλληνες επιχειρηματίες να μεγεθύνουν τις δραστηριότητες τους,
  • να δημιουργεί προϋποθέσεις για να έρθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα και
  • να ενορχηστρώνει όλες τις ενέργειες για να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στην διεθνή σκηνή.

Ο όρος Οικονομική Διπλωματία όμως έχει ελιτίστικα χαρακτηριστικά, προκαλώντας ερωτήματα για το αντικείμενο της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Παρόλα αυτά η δραστηριότητα μας είναι σχηματικά απλή. Όσο απλή είναι η δουλειά ενός πωλητή ο οποίος πρέπει να διαλαλήσει, να διατυμπανίσει και να προωθήσει το προϊόν του στα πέρατα του δρόμου που δραστηριοποιείται ώστε να προσελκύσει αγοραστές να διαλέξουν το δικό του προϊόν. Αντίστοιχα η δική μας δουλειά είναι να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας κάνουν ορατούς, ανιχνεύσιμους και ανταγωνιστικούς στην διεθνή κοινότητα.

  • Ο ρόλος της Οικονομικής Διπλωματίας όμως είναι πιο περίπλοκος. Αφορά την ενεργοποίηση όλων των δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων που υπάρχουν στην κυβέρνηση και άπτονται της διεθνούς παρουσίας της χώρας και τη συγκέντρωση τους κάτω από τη διοικητική ομπρέλα του ΥΠΕΞ, με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους. Δύο πρόσφατες αποστολές στην Κίνα και στο Κατάρ είναι ενδεικτικές για το πώς λειτουργεί.

Στην περίπτωση της Κίνας 62 επιχειρηματίες πλαισίωσαν το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Σαγκάη στη μεγάλη Διεθνή Εξαγωγική Έκθεση που πραγματοποιήθηκε εκεί. Το ΥΠΕΞ σε συνεργασία με το Enterprise Greece οργάνωσαν ένα επιχειρηματικό φόρουμ όπου 225 στελέχη Κινεζικών επιχειρήσεων πραγματοποίησαν 315 ραντεβού με τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Στην περίπτωση του Κατάρ η παρουσία της χώρας μας στο Doha Forum είχε πιο πολιτικά στοιχεία. Ωστόσο το επιμελητήριο Qatari Businessmen Association, μετά από μια ενδελεχή παρουσίαση που πραγματοποίησε το Enterprise Greece, έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση roadshow επενδυτικών ευκαιριών σε Καταριανούς επιχειρηματίες στην Αθήνα.

  • Δεκάδες συμφωνίες από τη Σαγκάη, που βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποίησης, και ένα σοβαρό ενδιαφέρον από το Κατάρ για ευκαιρίες μεγάλων επενδύσεων καταλήγουν στη φράση «Greece is Back», που ακούστηκε σε όλες τις συναντήσεις τόσο με κρατικούς αξιωματούχους όσο και με επιχειρηματίες και στις δύο χώρες.

Στόχος μας είναι οι 52 εβδομάδες του χρόνου να αποτελέσουν το πεδίο ενός διαρκούς και διεθνούς Roadshow των Ελληνικών Επιχειρήσεων και των ευκαιριών που υπάρχουν στην Ελλάδα τόσο με όρους του ενιαίου χώρου και χρόνου της ψηφιακής τεχνολογίας όσο και με την παραδοσιακή ανθρώπινη επαφή που η επιχειρηματική διεθνοποίηση επιβάλει.

*Άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής»

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Προάγουν τη διχοτόμηση για να… γλυτώσουμε τα χειρότερα! Χαρίζουν την Κύπρο στον Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: