Η ηγεσία της ΕΕ τίμησε τα 10 χρόνια από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας

Κριστίν Λαγκάρντ, Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν, Σαρλ και Νταβίντ Σασόλι, για τα 10χρονα της Λισαβόνας. ΜισέλEPA/JULIEN WARNAND




H νέα Πρόεδρος της Κομισιόν και ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, που αναλαμβάνουν σήμερα 1η Δεκεμβρίου 2019 και επίσημα τα καθήκοντά τους, συνοδευόμενοι από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ντάβιντ Σάσολι, προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιόρτασαν σήμερα την επέτειο των 10 ετών από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας.

“Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ημέρα για το νέο Κολέγιο των Επιτρόπων να ξεκινήσει τη θητεία του από αυτή την επέτειο”, σημείωσε σε ειδική τελετή στο Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας στις Βρυξέλλες, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

“Από σήμερα, είμαστε οι φύλακες των Συνθηκών, οι θεματοφύλακες του πνεύματος της Λισαβόνας, νιώθω αυτή την ευθύνη, είναι ευθύνη απέναντι στους προκατόχους μας, τους ιδρυτές πατέρες και μητέρες μας, και όσα έχουν επιτύχει, αλλά είναι επίσης ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, η ευθύνη να τους αφήσουμε μια Ένωση που είναι ισχυρότερη από αυτή που έχουμε κληρονομήσει”, σημείωσε η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν.

“Αυτός ο τόπος, το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, δείχνει τον δρόμο που μας οδήγησε εδώ, δείχνει τον θησαυρό που έχουμε κληρονομήσει, μια ήπειρο με ειρήνη, την απελευθέρωση από την τυραννία, μια ενιαία αγορά με πρωτοφανείς οικονομικές ευκαιρίες, μεγαλύτερα δικαιώματα και ελευθερίες από ό, τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου”, υπενθύμισε.

“Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε αυτόν τον θησαυρό. Για μένα, αυτό είναι σχεδόν προσωπικό. Ξέρετε ότι ο πατέρας μου ήταν εκεί στην αρχή αυτής της ευρωπαϊκής περιπέτειας – ίσως να είναι σε μερικές από τις εικόνες που βλέπουμε εδώ σήμερα. Η ιστορία του ευρωπαϊκού σχεδίου για μένα είναι επίσης οικογενειακή ιστορία”, σημείωσε ο Φον Ντερ Λάιεν.

“Αλλά η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένας θησαυρός που κληρονομούμε. Η Ευρώπη είναι μια υπόσχεση. Η Ευρώπη είναι μέλλον. Η Ευρώπη είναι κάτι που όλοι πρέπει να οικοδομήσουμε – τούβλο με τούβλο, μέρα με τη μέρα”, δήλωσε.

“Πριν από δέκα χρόνια, οι προκάτοχοί μας εξακολουθούσαν να συζητούν εάν η Ευρώπη πρέπει να έχει σημαία ή ύμνο. Αλλά σε αυτά τα δέκα χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγάλει στους δρόμους με την ευρωπαϊκή σημαία, τη σημαία μας. Και εκατομμύρια έχουν εμπνευστεί και συγκινηθεί από την Ωδή στη Χαρά, τον ευρωπαϊκό ύμνο μας”, τόνισε.

“Η Ευρώπη αλλάζει γρήγορα. Η δική μας ευθύνη είναι να συνοδεύουμε αυτές τις αλλαγές. Για να μην αφήσεις κανέναν πίσω. Να είναι πρωταθλητής για τους συναδέλφους μας Ευρωπαίους – με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους.
Ο λαός της Ευρώπης έχει τη δύναμη να κοιτάξει προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση”, κατέληξε.

“Σήμερα είμαστε μαζί για πρώτη φορά, οι πρόεδροι των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚ, Ντ.Σάσολι, τονίζοντας την ανάγκη να προσεγγίσουν οι πολίτες τη λήψη αποφάσεων και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία. “Αυτός ο ενισχυμένος ρόλος της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας είναι ακριβώς αυτός που έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, μέσω των ακροάσεων όλων των νέων υποψηφίων της Επιτροπής, διασφαλίζοντας ότι είναι έτοιμοι για έργο που θα ακολουθήσει”., σημείωσε. Κάλεσε δε τα θεσμικά όργανα να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες. “Είναι πλέον καιρός να δράσουμε”, είπε. “Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να εργαστεί ως μία ομάδα μαζί σας για να συνεχίσει να χτίζει την Ευρώπη. Πρέπει να μετατρέψουμε τις υποσχέσεις των τελευταίων μηνών σε αποτελέσματα που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής, οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν πραγματικές ενέργειες”, σημείωσε.

Κατέληξε ανακοινώνοντας ότι στις 11 Δεκεμβρίου (μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής), η Κομισιόν θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο, σε έκτακτη σύνοδο, τις προτάσεις της για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής εντός της Ένωσης, μέσω της νέας πράσινης συμφωνίας (Green New Deal). Παράλληλα, εργαζόμαστε ήδη στην προετοιμασία μιας διάσκεψης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη”.

ΚΥΠΕ/Θανάσης Αθανασίου, Βέλγιο-Βρυξέλλες/ΓΒΑ

Το “αντίο” του Γιούνκερ κι η υπόσχεση για το βιβλίο “μικρός Μορίς”: 30 χρόνια μαρτυρίες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: