Η Γκρέτα ξεπέρασε την κατάθλιψη με τον ακτιβισμό της, λέει ο πατέρας της Τούνμπεργκ

File photo: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Μαδρίτη. EPA/KIKO HUESCA




Ο Σβάντε Τούνμπεργκ, πατέρας της 16χρονης ακτιβίστριας κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα, δηλώνει σε συνέντευξή του ότι ανησύχησε όταν η κόρη του “έκοψε” το σχολείο, αλλά

τελικά με την έναρξη της εκστρατείας της για το κλίμα βοηθήθηκε να καταπολεμήσει την κατάθλιψη. Οπότε, “τώρα είναι χαρούμε” λέει, “αλλά ανησυχώ”…

Ο πατέρας της Γκρέτα Τούνμπεργκ μίλησε ανοιχτά για το πώς ο ακτιβισμός της κόρης του την βοήθησε να ξεπεράσει την κατάθλιψη από την οποία υπέφερε επί τρία ή τέσσερα χρόνια – δηλαδή από 13 ή  12 ετών  – αλλά τώρα ανησυχεί για το πώς η 16χρονη κόρη του θα αντιμετωπίσει την επίπτωση της διεθνούς φήμης που απόκτησε η μικρή Γκρέτα.

Μιλώντας στο BBC ο Σβάντε Τούνμπεργκ αποκάλυψε ότι θεωρούσε “κακή ιδέα” να σταματήσει να πηγαίνει σχολείο και να επιδοθεί σε μια εκστρατεία που την εξέθεσε στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Παράλληλα, μίλησε για το πώς ο ακτιβισμός άλλαξε την ψυχολογία της Γκρέτα που υπέφερε από κατάθλιψη “για τρία ή τέσσερα χρόνια” πριν ξεκινήσει να απέχει από το σχολείο και να διαδηλώνει έξω από το κοινοβούλιο της Σουηδίας. Τώρα είναι “πολύ χαρούμε” λέει ο πατέρας της.

  • “Σταμάτησε να μιλάει… σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο” είπε ο Τούνμπεργκ αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Γκρέτα όταν έπασχε από κατάθλιψη, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για “τον απόλυτο εφιάλτη για ένα πατέρα”, όταν η Γκρέτα άρχισε να αρνείται να φάει.

Ο Σβάντε Τούνπμπεργκ, ηθοποιός στο επάγγελμα, είπε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, η τραγουδίστρια της Όπερας, Μαλένα Ερνμπαν, έβαλαν κατά μέρος τις καριέρες τους για να περάσουν περισσότερο χρόνο με την Γκρέτα προκειμένου να την βοηθήσουν να ξεπεράσει την κατάθλιψή της. Ο ίδιος έγινε vegan και η σύζυγός του σταμάτησε να ταξιδεύει για τα κονσέρτα της με αεροπλάνο.

O Τούνμπεργκ εξήγησε πως η Γκρέτα άρχισε να ευαισθητοποιείται με τα θέματα του περιβάλλοντος όταν μέσα στο σπίτι ξεκίνησαν οι συζητήσεις για “πράσινα” ζητήματα. Ο ίδιος συνόδευσε την κόρη του στην περιοδεία της στις ΗΠΑ και στην Μαδρίτη για τη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα.

“Τα έκανα όλα αυτά, ήξερα ότι ήταν σωστό να τα κάνω… αλλά δεν τα έκανα για να σώσω το κλίμα, τα έκανα για να σώσω το παιδί μου”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούνμπεργκ. “Εχω δυο κόρες και για να είμαι ειλικρινής είναι το μόνο που με νοιάζει. Απλώς θέλω να είναι ευτυχισμένες”.

Συνεχίζοντας, ο Σβάντε Τούνμπεργκ, δήλωσε: “Νομίζετε πως δεν είναι συνηθισμένη επειδή τώρα είναι ξεχωριστή, κι είναι πολύ διάσημη, κι όλα αυτά. Ομως για μένα τώρα είναι ένα κανονικό παιδί – μπορεί να κάνει όλα τα πράγματα που αρέσει στους άλλους ανθρώπους να κάνουν”.

“Χορεύει, γελάει πολύ, διασκεδάζουμε πολύ”, λέει ο Τούνμπεργκ, ενώ άναφερόμενος στα αρνητικά σχόλια των διεθνών ΜΜΕ για την Γκρέτα, μιλάει για “μίσος” το οποίο η κόρη του αντιμετώπισε “απίστευτα καλά”.

HJ με πληροφορίες από BBC, The Guardian

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ αποφάσισε να κάνει Χριστούγεννα και διακοπές πριν καταρρεύσει…

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: