Η Γερμανία δίνει τα περισσότερα χρήματα στο ευρω-ταμείο, η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα

File Photo: Το ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο δεν μεταβλήθηκε καθόλου σε σύγκριση με το προηγούμενο, ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία σε μία πρώτη εκτίμησή της. @cynewsagency




Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε το περιοδικό Σπίγκελ, η Γερμανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην ΕΕ, ενώ η Ελλάδα είναι αυτή που επωφελείται περισσότερο. Η Γερμανία συμβάλλει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην ανακατανομή πόρων εντός της ΕΕ.

  • 138 δισ. ευρώ τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, μεταξύ 2008 και 2017, η Γερμανία συνεισέφερε το ποσό των 138 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την οικονομική βοήθεια για χώρες που επλήγησαν από την κρίση, όπως προκύπτει από έρευνα του Center for European Policy (CEP)με θέμα την ανακατανομή των πόρων εντός της ΕΕ.

Το συνολικό ποσό για τη Γερμανία διαμοιράζεται σε 119 δισ. ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και 19δισ. ευρώ για οικονομική βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης.

  • Πολύ λιγότερα η Γαλλία

Συνεπώς, η Γερμανία συνέβαλε με διαφορά περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα και μάλιστα απέχει πολύ από τη Γαλλία, η οποία πλήρωσε λίγο λιγότερα από 80 δισ.ευρώ για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και για την πολιτική διάσωσης κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονικής περιόδου.

Οι χώρες που επωφελήθηκαν περισσότερο είναι η Ελλάδα με 114 δισ. ευρώ και η Πολωνία με 104 δισ. ευρώ. Ενώ οι Πολωνοί επωφελήθηκαν κυρίως από την ανακατανομή πόρων μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, η Ελλάδα επωφελήθηκε από την οικονομική βοήθεια κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Ένα από τα πλεονεκτήματα για τη χώρα ήταν ότι κατάφερε να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τους τόκους λόγω του συμφέροντος δανεισμού.

  • Αλμυρά τα φτηνά δάνεια

Οι ερευνητές έκαναν σύγκριση των ποσών που θα έπρεπε να πληρώσει η Ελλάδα με όρους αγοράς και αυτούς που τελικά εξασφάλισε. Καθώς επετράπη στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει εξαιρετικά φθηνά δάνεια από τα ταμεία διάσωσης, η διαφορά που κατέγραψαν ήταν μεγάλη.

Οι συντάκτες της έρευνας για το CEP το αξιολογούν ως βοήθεια μεταβίβασης πόρων.

  • Μας δάνεισαν και επιβαρύνθηκαν

Αντίστροφα, η Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία επιβαρύνθηκαν οικονομικά εξαιτίας του γεγονότος ότι δάνεισαν την Ελλάδα με προνομιακούς όρους.

Εξάλλου, και στην ετήσια κατά κεφαλή επιβάρυνση, οι Γερμανοί βρίσκονται στην κορυφή με 169 ευρώ, σύμφωνα με την έρευνα. Μόνοι οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί τους ξεπερνούν με 170 ευρώ.

  • Και στο κατά κεφαλήν μπροστά οι Έλληνες

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ υψηλά και στον κατάλογο που αφορά στην ανακατανομή των πόρων, με 1049 ευρώ κατά κεφαλή ετησίως. Για τους Πολωνούς, η αντίστοιχη τιμή είναι τα 273 ευρώ.

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Βερολίνο / Γερμανία

Θα διατηρηθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία μετά την εκλογή νέας ηγεσίας στο SPD, ερωτά το DPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: