Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Εφημερίδες της Κύπρου. ΚΥΠΕ




Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την Τουρκία, το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία, η υπογραφή συμβολαίου για κατασκευή υποδομών αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και τα μέτρα των κυβερνητικών ιατρών, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με τίτλο στο κύριο της θέμα «Δεν μας φοβίζει το Brexit», γράφει πως σε γενικές γραμμές υπάρχει η εκτίμηση πως οι επιπτώσεις στην Κύπρο από το Brexit θα είναι μηδαμινές και διαχειρίσιμες και με τα κατάλληλα μέτρα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις. Αλλού αναφέρει πως αρχίζει η επιστροφή των εγγυητικών για αλλοδαπούς με τη δημοσίευση την ερχόμενη Παρασκευή του νόμου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Επίσης, γράφει για τις εκλογές στη Βρετανία και αναφέρει ότι ο Μπόρις Τζόνσον προχωρεί ολοταχώς προς το Brexit.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για ρεύμα χωρίς πετρέλαιο», για την υπογραφή του συμβολαίου για κατασκευή υποδομών αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Αλλού αναφέρει πως οι γιατροί του δημοσίου κλιμακώνουν τα μέτρα τους. Επίσης γράφει πως δυο πολίτες που θέλησαν να μείνουν ανώνυμοι πρόσφεραν 15 χιλιάδες και 5 χιλιάδες ευρώ για να αποπληρωθούν χρέη ανθρώπων, που βρίσκονταν στη φυλακή.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Πήραν σειρά τα πρακτικά μέτρα», αναφέρει πως το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αποτελεί για την Άγκυρα μια τελευταία ισχυρή προειδοποίηση πριν τη λήψη στοχευμένων μέτρων κατά νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στον θρίαμβο των Συντηρητικών στις εκλογές στη Βρετανία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ιατρική αμέλεια που κόστισε τη ζωή 52χρονης το 2006, διαπίστωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Κραυγή αγωνίας να σωθούν τα νοσηλευτήρια», πως ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο να κλείσουν εκ νέου τα νοσοκομεία οι γιατροί σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Επίσης γράφει για τη συμφωνία με διεθνή κοινοπραξία για τις υποδομές έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και αναφέρεται σε ομιχλώδες τοπίο σε ό,τι αφορά την έλευση φυσικού αερίου. Αλλού γράφει για εξωθεσμικές παρεμβάσεις για τον πολιτισμό και συγκεκριμένα όσον αφορά το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας που μεταφέρεται στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρεται, στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ο Μπόρις δεσμεύεται για γρήγορο Brexit» στη νίκη των Συντηρητικών στις εκλογές στη Βρετανία. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας των γιατρών και στα αιτήματά τους. Επίσης γράφει πως οι «αρχές» στα κατεχόμενα έχουν καθορίσει ένα αεροδρόμιο ως βάση για τουρκικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) που να συμμετέχουν στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ της Μαρίας Κονιώτου
Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: