Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Περαστικοί διαβάζουν τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η παρουσίαση της πρότασης για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία προβλέπει τη δημιουργία 17 νέων δήμων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, η τελετή διαβεβαίωσης στις 11 στο Προεδρικό Μέγαρο των νέων Υπουργών μετά τον ανασχηματισμό από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η συζήτηση της υπόθεσης του 15χρονου Στυλιανού στη Βουλή, η χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου έξω από τη Βουλή και η 24ωρη απεργία των λειτουργών Κοινωνικής Ευημερίας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Και τώρα, 17 Δήμοι (από 30) εύρωστοι και οικονομικά βιώσιμοι» γράφει ότι με την παρουσίαση της πρότασης για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία προβλέπει τη δημιουργία μέσα από συνενώσεις υφιστάμενων δήμων και προσθήκη 48 κοινοτήτων, 17 νέους δήμους σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, από 30 που υπάρχουν σήμερα, αποχαιρέτησε χθες ο Κωνσταντίνος Πετρίδης το Υπουργείο Εσωτερικών και αναλαμβάνει από σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλού αναφέρεται στη συζήτηση στη Βουλή για την αμέλεια από τις κρατικές υπηρεσίες στην υπόθεση του 15χρονου Στυλιανού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 50% των Επιτρόπων είναι γυναίκες. Στο σύνολο των διορισμών που έχει κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργικού Συμβουλίου, ο μέσος όρος ηλικίας είναι 48 έτη.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «14 συν 3 πανίσχυρες τοπικές κυβερνήσεις» γράφει ότι ήταν εξαρχής αδύνατο να ικανοποιηθούν όλοι αλλά η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στα βασικά σενάρια της τεχνοοικονομικής μελέτης, παρά τις πιέσεις που δεχόταν μέχρι την τελευταία στιγμή από δημάρχους και κομματικά στελέχη. Αλλού γράφει ότι η συζήτηση στη Βουλή της υπόθεσης του 15χρονου Στυλιανού περίκλειε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα το νέο της πρόσωπο, με τέσσερα νέα μέλη της να καλούνται να κερδίσουν τα στοιχήματα και τις εντυπώσεις μέσα από το έργο και τη συνεισφορά τους. Η τελετή διαβεβαίωσης θα γίνει στις 11 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Δήμοι έσβησαν από τον χάρτη» γράφει ότι δεκατρείς δήμοι και πενήντα κοινότητες εξαφανίζονται από τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετεξελίσσονται σε 17 δήμους, ύστερα από πολύμηνο παζάρι και πιέσεις του τελευταίου διαστήματος. Χθες, ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, εξήγγειλε την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση των δήμων με προσθήκη νέων σχημάτων τα οποία αρχικά προβλεπόταν να κυμανθούν μεταξύ 13-15. Αλλού αναφέρεται στην διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή των Αντιπροσώπων από την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου για την «παράνομη υποβάθμιση κανονισμών που αφορούν βασικά δικαιώματα των παραπληγικών και για την αδιαφορία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους». Σε άλλο θέμα γράφει ότι κλείδωσε η συμφωνία για τερματικό LNG.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Νέο κεφάλαιο με προκλήσεις για την ΤΑ» γράφει ότι νέο κεφάλαιο για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανοίγει η πρόταση που κατατέθηκε χθες από τον Υπ. Εσωτερικών για τη Μεταρρύθμιση της Τ. Αυτοδιοίκησης. Το ζητούμενο είναι η πρόταση να απαντήσει στις πολλές προκλήσεις του θεσμού, μετατρέποντας τον σε πιο ανθρωποκεντρικό, με πολιτική ανεξαρτησία και οικονομική αυτοτέλεια. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου έξω από τη Βουλή χθες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «μπορεί να μην το παραδέχονται οι κυβερνώντες, αλλά η αντιλαϊκή, αντικοινωνική τους πολιτική καθρεφτίζεται ανάγλυφα στον προϋπολογισμό τους» με περικοπές 18,8 εκ. σε κοινωνικές παροχές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Τεράστιες αλλαγές σε τοπικές αρχές» αναφέρεται στην παρουσίαση της πρότασης για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την δημιουργία 17 δήμων σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή 24ωρη απεργία των λειτουργών κοινωνικής ευημερίας με αφορμή το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για την υπόθεση του 15χρονου Στυλιανού. Σε άλλο θέμα κάνει λόγο για «παράξενες επιλογές και κακή στιγμή» στον ανασχηματισμό σύμφωνα με πολιτικό αναλυτή.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: