Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα του Τύπου. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου ότι η συνεχής κινδυνολογία περί κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων προκαλεί τη φυγή των γιατρών, οι συνενώσεις των δήμων στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν και η μάχη για τις κενές θέσεις Αντιπροέδρων στο ΔΗΣΥ, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εσείς διώχνετε τους γιατρούς, κάθε εβδομάδα κινδυνολογείτε» γράφει ότι με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Υπουργός Υγείας στους κυβερνητικούς γιατρούς που έχουν προαγγείλει νέα τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου κατηγόρησε ανοικτά τους γιατρούς ότι η φυγή των γιατρών από το Δημόσιο οφείλεται στους ίδιους τους γιατρούς που καθημερινά κινδυνολογούν περί κατάρρευσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αλλού αναφέρεται στην συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Λονδίνο, γράφοντας ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ουσιαστικά πως συμφωνήσαμε με τον Ερντογάν ότι … διαφωνούμε. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχει μάχη για τις δύο κενές θέσεις των Αντιπροέδρων στο ΔΗΣΥ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Μητσοτάκης-Ερντογάν ούτε καν βήμα σημειωτόν» γράφει ότι το μόνο στο οποίο κατάφεραν να συμφωνήσουν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι Μητσοτάκης και Ερντογάν είναι πως διαφωνούσαν, διαφωνούν και θα συνεχίσουν να διαφωνούν. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας διεμήνυσε στον Ταγίπ Ερντογάν πως η συμφωνία με την Λιβύη είναι νομικά άκυρη με τον Τούρκο Πρόεδρο να εκφράζει αντίθετη άποψη. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ εκφράζει δια της Ελένης Μαύρου διαφωνία στη σύσταση «υπερμεγέθους δήμου» στην πρωτεύουσα αλλά και για τον τουριστικό και αγροτικό δήμο στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης δεν θέλησε να σχολιάσει τα όσα ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ιδιοκτήτης του κατασκοπευτικού βαν, σημειώνοντας πως οι έρευνες γίνονται στα γραφεία του ΤΑΕ και όχι στα ΜΜΕ.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Μεταρρύθμιση δήμων στον αέρα» γράφει ότι δύο γνωματεύσεις αποτελούν το βαρύ πυροβολικό της Ένωσης Κοινοτήτων και του Δήμου Πέγειας στη μάχη για ανατροπή των επιλογών που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις δύο γνωματεύσεις, οι οποίες κοινοποιούνται στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Εσωτερικών, υποστηρίζεται πως το σχετικό νομοσχέδιο, αφενός παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και αφετέρου παραβιάζει το άρθρο 5 του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο προνοεί ότι δεν γίνονται διαφοροποιήσεις εδαφικών ορίων τοπικής αρχής χωρίς δημοψήφισμα. Αλλού αναφέρεται ότι η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε σε ψυχρό κλίμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο δικαστήριο οδηγήθηκε η υπόθεση πώλησης ξυλόγλυπτων έργων του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη από γκαλερί με τον ισχυρισμό ότι αυτά αποτελούν απομιμήσεις.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Καταρρέουν νοσοκομεία και είναι κινδυνολογία!» γράφει ότι έξι μήνες ξεκινά η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ και δεν έχει προχωρήσει η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων ενώ άλυτα παραμένουν και πολλά εργασιακά και άλλα θέματα με τους κυβερνητικούς ιατρούς. Σημειώνει ότι «αντί το Υπουργείο Υγείας να δώσει λύσεις, μιλούν για κινδυνολογία και εξαπολύουν επίθεση εναντίον των ιατρών. Αλλού γράφει ότι μένει χωρίς στέγη ο πυροσβεστικός σταθμός Πάχνας και πως οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς αποδεικνύονται για μια ακόμα φορά απρόθυμοι να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη Ρούλα Κατσαμπή και στον Ντίνο Θεοδώρου απονεμήθηκε το φετινό βραβείο αθλητικής προσφοράς «Κώστα Λυμπουρή και Νική Γεωργίου» της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο “Το ΝΑΤΟ αποχωρεί εγκεφαλικά νεκρό από την Σύνοδο» αναφέρεται στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο σημειώνοντας ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν στην Σύνοδο διακήρυξαν ότι θα είναι ενωμένοι. Αλλού γράφει ότι ο μέσος όρος της Κύπρου στις επιδόσεις των μαθητών/τριών σε τρία γνωστικά πεδία, την κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, παραμένει χαμηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Διεθνής Έρευνας «Programme for International Student Assessment – PISA 2018». Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι κάτοικοι της Τάλας ανακουφίστηκαν από την κατάρρευση επικίνδυνης οικοδομής.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ / Λευκωσία

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: