Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το θέμα με τα αλλοιωμένα σχέδια επιδοτήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το Μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας και ο πρόσφατος κυβερνητικός ανασχηματισμός είναι τα θέματα που προβάλλονται στους κύριους τίτλους των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής.

Η «Αλήθεια», γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Θα τα πούμε στη Χάγη» ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στόχο έχει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θετικές ήταν οι αντιδράσεις από τα κόμματα. Αλλού γράφει ότι απτόητος παραμένει ο Ερντογάν για τη συμφωνία με την Λιβύη και αγνοώντας του πάντες προχωρεί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε καταγγελία για εξοντωτικές αποβολές μαθητών στο Γυμνάσιο Επισκοπής.

Ο «Πολίτης» υπό τον κύριο τίτλο «Στο βωμό της τακτικής η επίκληση στη Χάγη», γράφει ότι περισσότερο ως μια πολιτική κίνηση τακτικής που θα βοηθήσει και θα ενδυναμώσει τα επιχειρήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά ως κίνηση νομικού αντικρίσματος, θα μπορούσε να εκληφθεί η πρόθεση της κυβέρνησης για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο δήμαρχος Αραδίππου και κοινοτάρχες γειτονικών κοινοτήτων είχαν επαφές με τους προέδρους ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ και άλλους που μπορούσαν να επηρεάσουν καταστάσεις, για να εξασφαλίσουν το επιθυμητό σύμπλεγμα και να αποφύγει η Αραδίππου τη συνένωση με τη Λάρνακα. Αλλού γράφει ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο Νάνσι Πελόζι ζήτησε να συνταχθεί κατηγορητήριο για την παραπομπή του Τραμπ με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας.

Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Ψάχνουν για το αόρατο χέρι», αναφέρεται στο κύριο θέμα του σε 20ετή εγκλωβισμό του κράτους σε αλλοιωμένα σχέδια επιδοτήσεων για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση ξεκίνησε διαδικασία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε μια προσπάθεια να πετύχει οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Τουρκία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι επαναπατρίστηκαν τα οστά έξι Ελλαδιτών αγνοουμένων.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κινητοποίηση για μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας», γράφει στο κύριο της θέμα ότι για μια διαδικασία «δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο δικαστήριο της «Χάγης» έκανε λόγο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χωρίς ωστόσο να απαντά ξεκάθαρα στο ζήτημα της ανάγκης αποδοχής των δύο μερών για μια προσφυγή. Αλλού γράφει ότι σε αχρηστία και απρόσιτα είναι τα σχέδια για τους πρόσφυγες, όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το «Εστία» θα καλύψει μόνο το 20% του στόχου του όπως προανήγγειλε ο οίκος Moody’s.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά όπλα», γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε την προσφυγή της Κύπρου στην Χάγη για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της. Σε άλλο θέμα γράφει μωρό γεννήθηκε λίγες ώρες μετά το αυτοκινητιστικό ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη η 34χρονη μητέρα του. Αλλού γράφει ότι η επιδότηση σε συμβόλαια των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ημερών μας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πάει για διεκδίκηση τρίτης θητείας ο Αναστασιάδης», γράφει ότι παιχνίδια εξουσίας συνδέονται με τον «περιβόητο ανασχηματισμό». Αλλού γράφει ότι η τριμερής στο Βερολίνο επισφράγισε την αναστολή της διαδικασίας αναζήτησης λύση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τώρα έρχεται η «λυπητερή» για τις «χρυσές βίζες».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» με τίτλο «Η Κύπρος στη Χάγη, η Ελλάδα σε αμηχανία», γράφει στο κύριο της θέμα ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με στόχο την επίλυση του σοβαρού ζητήματος των τουρκικών παρανομιών στην ΑΟΖ της προσφεύγει η Κυπριακή Δημοκρατία, γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις δυσκολίες που θα προκύψουν , λόγω του ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί το θέμα ενώπιον του δικαστηρίου με την κοινή συναίνεση των δύο μερών. Αλλού γράφει ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λένε οι ευρωπαίοι πολίτες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Δημοκρατικοί ενέκριναν σε επίπεδο επιτροπής το πόρισμα της έρευνας σε βάρος του Τραμπ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Έκκληση διανοουμένων: Για τη σωτηρία και την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάντζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: