Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι κινήσεις της Τουρκίας με τη δημιουργία ορμητηρίου στα κατεχόμενα για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η τακτική της να γκριζάρει περιοχές, ο δρόμος για το Brexit μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές στη Βρετανία, το τι λέει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` σε συνέντευξή του και οι γεωτρήσεις που προγραμματίζονται εντός του 2020 είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυριακάτικες εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ορμητήριο drones» πως σε βάση και ορμητήριο των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο μετατρέπει η «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα το παράνομο αεροδρόμιο Λευκονοίκου. Αλλού αναφέρεται στην περίπτωση του Μυριάνθη Χατζηκυριάκου, ο οποίος έζησε από το 2005 ως το 2009 στον Δαυλό, υπό συνθήκες κατοχής, μαζί με Πόντιους από την Τραπεζούντα. Επίσης, γράφει πως η Τουρκία σπάει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Απολογισμός ΓεΣΥ – Αλήθειες και ψέματα» γράφει για ομαδική και συντονισμένη ολομέτωπη επίθεση από πολιτικές ομάδες και πολιτικούς δέχεται το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β’, ο οποίος ανέφερε πως ο διάδοχός του εκλέγεται από τον κυπριακό λαό, «ο οποίος πώς θα με ακούσει όταν εγώ πια δεν θα ζω;” Επίσης, αναφέρεται στα έργα σε 10 κοινότητες της Λάρνακας.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Γκριζάρει και ‘νομιμοποιεί’» αναφέρει πως η Τουρκία επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε συνομιλίες για παράνομες διεκδικήσεις της. Γκριζάρει περιοχές και μετά θα τις διεκδικήσει μέσω διαπραγματεύσεων, έχοντας ως εργαλείο τη στρατιωτική ισχύ. Αλλού φιλοξενεί αφιέρωμα στον φωτορεπόρτερ Ανδρέα Μανώλη. Επίσης γράφει πως προγραμματίζονται εννέα γεωτρήσεις εντός του 2020.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στήνουν φιέστες αντί ξεκάθαρων στοχεύσεων» και πως για «θράσος» της κυβέρνησης να στήνει φιέστες για να υπογράψει μια συμφωνία που ίσως να οδηγήσει στην υλοποίηση του έργου εισαγωγής φυσικού αερίου με εφτά χρόνια καθυστέρηση κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει για τον Δικοινοτικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργάνωσαν το ΑΚΕΛ και η Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά με θέμα «Παραδοσιακά Επαγγέλματα της Κύπρου». Σε άλλο θέμα σημειώνει πως καμία ανάπτυξη δεν θα επιτραπεί και κανένα ζώο ή υποστατικό δεν θα υπάρξει στους Γκρεμούς του Χανουτάρη.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ένας πικρός αγώνας για τα λεωφορεία» γράφει πως τα σχέδια για αναβάθμιση του συστήματος λεωφορείων έχει ανασταλεί, καθώς αυτοί που έχασαν στη διαδικασία των προσφορών αναμένουν να δουν κατά πόσον οι αντιρρήσεις τους για τις επιτυχείς προσφορές θα υποστηριχθούν από το δικαστήριο. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου, σε σχέση με τη λειτουργία βάσης στο παράνομο αεροδρόμιο στο κατεχόμενο Λευκόνοικο για τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Επίσης, αναφέρεται σε εκκλήσεις για προσοχή σε ό,τι αφορά τις μαζικές στειρώσεις αδέσποτων γάτων.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πώς ο Ερντογάν δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας» ότι με τη διπλωματία των κανονιοφόρων αλλά και με σειρά εξαγγελιών ο Ερντογάν και το επιτελείο του επιχειρούν να δοκιμάσουν τις αντοχές της Ελλάδας και τα νεύρα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλού αναφέρει πως είναι μονόδρομος το Brexit μετά τη νίκη του Μπόρις Τζόνσον. Επίσης γράφει πως βαθαίνει το ρήγμα ιατρών – ΟΚΥΠΥ.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Κινήσεις στη σκακιέρα της αποτροπής» γράφει πως προσανατολισμένη στους τρόπους αντιμετώπισης της Τουρκίας που έχει ξεφύγει εντελώς παραμένει η Λευκωσία, η οποία χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών όσον αφορά το Κυπριακό. Αλλού σημειώνει πως υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την αποτυχία του σχεδίου «Εστία». Επίσης, κάνει λόγος για κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα ελληνοτουρκικά.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: