Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας, οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στη στάση μητροπολιτών για το Ουκρανικό, οι προτάσεις του Υπουργού Υγείας για αμοιβές προσωπικών γιατρών και το δικοινοτικό συνέδριο για της εκπαίδευση κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η παρενόχληση ισραηλινού ερευνητικού σκάφους στην ΑΟΖ, ο στόχος της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα, η αγορά ακινήτων και οι αντιδράσεις στο Δάλι για τη λειτουργία εργοστασίου παραγωγής ασφάλτου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πρόβλημα ουδέν, αγαστή η συνεργασία» γράφει στο κύριο θέμα της ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας προχώρησε στη Βουλή σε έμμεση αλλά σαφή διάψευση των πληροφοριών και φημών που κυκλοφορούν τελευταίως και ήθελαν τις σχέσεις ανάμεσα στις Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας να δοκιμάζονται εξ αιτίας εκατέρωθεν παραπόνων για χειρισμούς σε εθνικά θέματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό από την ΑΟΖ. Επίσης γράφει ότι σε θετικούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί η αγορά ακινήτων και το 2020.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Δεν έχουν τον Θεό τους οι Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού» και παραθέτει το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην εφημερίδα, όπου αναφέρεται στη φιλορωσική στάση τριών μητροπολιτών σε σχέση με την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, λέγοντας ότι παραβιάζουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Ακόμη γράφει ότι η Κύπρος στηρίζει τη γενικότερη στρατηγική της ΕΕ και τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας, κάνει όμως λόγο για ιδιαιτερότητες. Επίσης λέει ότι η Κύπρος κινείται στην κατεύθυνση της κεφαλαιοποίησης των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Τρεις προτάσεις από υπ. Υγείας» γράφει στο κύριο θέμα του ότι στο τραπέζι του διαλόγου θέτει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου τρεις προτάσεις του με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και σταθεροποίηση του τρόπου αμοιβής αλλά και του τρόπου λειτουργίας των προσωπικών γιατρών για ενήλικες και των παιδιάτρων του ΓεΣΥ. Ακόμη γράφει ότι η Κύπρος εισέρχεται σε εβδομάδα που θυμίζει «αλκυονίδες ημέρες». Αλλού λέει ότι κλείνουν το Γ’ Δημοτικό Σχολείο στο Δάλι λόγω αντιδράσεων των κατοίκων για το εργοστάσιο παραγωγής ασφάλτου.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Εκπαίδευση ειρήνη και πολιτότητας» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η σημασία της σχολικής ηγεσίας στην προώθηση της ειρηνικής συμβίωσης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατικής πολιτότητας είναι το θέμα του σημερινού δικοινοτικού συνεδρίου που διοργανώνει η δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ισραηλινό σκάφος ήρθε αντιμέτωπο με τουρκικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, η εφημερίδα κάνει λόγο για κυβερνητική αδιαφορία για πρόσφυγες.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
Λευκωσία / Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: