Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File Photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Ο ανασχηματισμός στο κυβερνητικό σχήμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, η μείωση καταθετικών επιτοκίων στην Τράπεζα Κύπρου, τα επόμενα βήματα του απερχόμενου Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, η έρευνα για πειθαρχικές ευθύνες αστυνομικών στην υπόθεση του 15χρονου Στυλιανού και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Οι τρεις εκπλήξεις του ανασχηματισμού» γράφει ότι σαν επτασφράγιστο μυστικό κρατήθηκαν τα ονόματα των Γιάννη Καρούσου (υπουργός Μεταφορών) και Κυριάκου Κούσιου (κυβερνητικός εκπρόσωπος) και η μετάθεση Χαμπιαούρη από το υπουργείο Παιδείας στη θέση του επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Αλλού γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε την παρέμβαση του ΝΑΤΟ για την παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι από 31.1.2020 ο λογαριασμός προειδοποίησης 8 ημερών και ο λογαριασμός e-notice 8 ημερών θα έχουν επιτόκιο 0%.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Αναδόμηση Υπουργικού με πολιτική γεωγραφία» γράφει ότι σε ανασχηματισμό ισορροπιών με συγκεκριμένα μηνύματα σε επίπεδο επικοινωνίας και πολιτικής στρατηγικής προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τα νέα πρόσωπα που επέλεξε για να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχήμα ενδυναμώνουν την παρουσία του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αφήνει ανοιχτή την προοπτική για συμμετοχή του στις βουλευτικές εκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η έναρξη της έρευνας για πειθαρχικές ευθύνες αστυνομικών στην υπόθεση του 15χρονου Στυλιανού έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις της Αστυνομίας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Χαλαρά την Κυριακή» γράφει ότι τέσσερις νέες προσθήκες στο Υπουργικό Συμβούλιο και τέσσερις εσωτερικές μετακινήσεις επιφύλασσε ο χθεσινός ανασχηματισμός, ο οποίος έκρυβε και εκπλήξεις. Κυριάκος Κούσιος, Νίκος Νουρής, Παναγιώτης Σεντώνας, Γιάννης Καρούσος, είναι τα νέα πρόσωπα στην Κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι υψηλοί στόχοι για αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 50% μέχρι το 2027, αύξηση της παραγωγής χαλλουμιού κατά 18%, με παράλληλα έσοδα από τις εξαγωγές του προϊόντος να σκαρφαλώνουν στα 33,6 εκατ. ευρώ ετησίως, τίθενται μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος Agricygen. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνολικά 140 άτομα έτυχαν χειρισμού ως πιθανά θύματα εμπορίας προσώπων κατά το πρώτο εννεάμηνο του τρέχοντος έτους ενώ 19 εξ αυτών έχουν ήδη αναγνωριστεί ως θύματα εμπορίας προσώπων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ανακατεμένη τράπουλα, ίδιες πολιτικές» γράφει ότι νέα πρόσωπα προστέθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο με τη χθεσινή ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ 4 πρόσωπα «ανακυκλώνονται». Έκπληξη θεωρούνται οι διορισμοί του δημάρχου Αγίας Νάπας στη θέση του Υπ. Μεταφορών και του δικηγόρου Κυριάκου Κούσιου στη θέση του κυβ. εκπροσώπου. Αλλού γράφει ότι τη συγκλονιστική μαρτυρία της καταθέτει στην εφημερίδα η 76χρονη Σακασίτα Νορίτο για το πώς επέζησε του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι για λόγους κοινωνικής προσφοράς της ΑΗΚ και για να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για μεγαλύτερη συμβολή των ΑΠΕ στην ηλεκτρική ενέργεια, η ΑΗΚ ανέλαβε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: