Η Ελληνική ναυτική ισχύς, παρά τα προβλήματα, φρένο στα επεκτατικά σχέδια της Άγκυρας:

File Photo: Η Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

«Τα πάντα γίνονται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο κορυφής και διαμέσου της διπλωματικής οδού» λένε ανώτατες στρατιωτικές πηγές.

Στις Ένοπλες Δυνάμεις πάντως παρακολουθούν με προσοχή και αποκρυπτογραφούν τις προθέσεις της γείτονος.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι Τούρκοι δεν θα μείνουν μόνο στα της διπλωματίας.

  • Βήμα -βήμα η προσπάθειά τους έχει κοινό παρανομαστή και μια μόνο λέξη. Κλιμάκωση. Και από την στιγμή που τα πάντα κινούνται προς στιγμή στο διπλωματικό πεδίο, στις Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε υψηλή ετοιμότητα για ότι απαιτηθεί.
  • Στα στρατιωτικά επιτελικά κλιμάκια, οι αναλύσεις και συγκρίσεις με την προ Ιμίων περίοδο που οδήγησε στην γνωστή κρίση του 1996, δείχνουν την διαφορετική τακτική που επιχειρεί να πλάσει η Άγκυρα.
  • Τότε οδηγήθηκαν τα πράγματα με τις πράξεις της Τουρκίας στο γκριζάρισμα μιας θαλάσσιας περιοχής και βραχονησίδων, με την θέση της Αθήνας να είναι πάγια, ότι γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο δεν υπάρχουν. Μια θέση που έχει φανεί και δια της πράξεως στη συγκεκριμένη περιοχή.

Από τότε τα «τζαρτζαρίσματα» σ’ αυτή τη θαλάσσια περιοχή δεν σταματούν. Τουρκικά πλοία εμφανίζονται για να προκαλέσουν και δίπλα τους είναι οι Ελληνικές μονάδες επιφανείας. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως όπου η Ελληνική ψυχραιμία έχει αποτρέψει τα Τουρκικά σχέδια για επανάληψη ενός επεισοδίου στην περιοχή των Ιμίων.

Τι επιχειρεί σήμερα η Άγκυρα…

Τα δεδομένα που επιχειρεί η Τουρκία να δημιουργήσει νότια της Ρόδου, του Καστελόριζου, της Κρήτης έχουν διαφορετική προσέγγιση από την Τουρκική πλευρά σε σχέση με την κρίση του 96’.

  • Η εργαλειοποίηση της Λιβύης, οι χάρτες, οι θαλάσσιες ζώνες που εξαφανίζουν το πιο ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας και της ΕΕ προηγούνται μιας ενδεχόμενης νέας τεχνητής έντασης. Η Άγκυρα επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα όσα πράττει και αναλύονται στην Αθήνα, δουλεύει και σ’ ένα άλλο τομέα, εκείνον της «εσωτερικής κατανάλωσης» που τροφοδοτεί τον άκρατο σωβινισμό στα λαϊκά στρώματα της ενδοχώρας της και παίρνει πόντους από το εθνικιστικό κόμμα.
  • Δείχνει με όλους αυτούς τους τρόπους, της πολιτικής των κανονιοφόρων και του μόνιμου «τσαμπουκά» της περιοχής, ότι η υπεροπλία της επιτρέπει να κάνει εκείνη κουμάντο όπου θέλει. Άρα τα σχέδια που απεργάζεται πολλά χρόνια τώρα τα δημοσιοποιεί και θα θελήσει να τα υποστηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο.
  • Την στιγμή που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας εδώ και πολύ καιρό προσπαθούν να πείσουν το κοινό τους για το ναυτικό παρελθόν και μέλλον του τόπου τους, η Ελληνική ναυτοσύνη παραδίδει καθημερινά μαθήματα συμπεριφοράς και αποτροπής.
    Το θαλάσσιο περιβάλλον και οι σύγχρονες προκλήσεις μαρτυρούν ότι εκεί θα διαδραματιστούν οι όποιες εξελίξεις. Η ισχυρή αποτρεπτική δύναμη ενός κράτους στην θάλασσα, κρίνει το μέλλον του στην περιοχή ακόμη κι’ αν όλα διαδραματιστούν στην διπλωματική σκακιέρα.
  • Το μόνο βέβαιο αυτή τη στιγμή, παρά την ενίσχυση του Τουρκικού στόλου με νέα πλοία, είναι ότι ο Ελληνικός στόλος αποτελεί το βασικό φόβητρο των γειτόνων. Μπορεί η δεκαετής κρίση να έχει δημιουργήσει ανοιχτές πληγές στο Πολεμικό Ναυτικό, όμως οι προσπάθειες των στελεχών διατηρούν σε πολύ καλή κατάσταση τις μονάδες επιφανείας, το οποίο είναι πασιφανές σε όλες τις ασκήσεις και συμμαχικές ή μη “υποχρεώσεις” της χώρας μας.
  • Η εμπειρία των πληρωμάτων του Πολεμικού Ναυτικού και η γνώση του σε κάτι τι που υπάρχει στο Αιγαίο, είτε βράχος είναι αυτός ή οτιδήποτε άλλο, τους κάνει να διατηρούν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του τουρκικού ναυτικού. Επιπλέον οι πληροφορίες που συλλέγονται από το Επιτελείο κατά τη διάρκεια τουρκικών ασκήσεων δείχνουν πολλές φορές μια σειρά λαθών σε χειρισμούς.

Είναι λίγοι όσοι έχουν μείνει με εμπειρία στα καράβια αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, οι περισσότεροι είναι αρκετά νέοι που ανέβηκαν στην ιεραρχία παίρνοντας βαθμούς λόγο των διώξεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις συλλήψεις χιλιάδων στρατιωτικών.

Η ισχύς του Πολεμικού Ναυτικού φάνηκε στην άσκηση “Νηρηίς 19” στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: