Η Ελλάδα και η Τουρκία πιο κοντά σε πολεμική σύγκρουση, ισχυρίζονται “ανώνυμοι ειδικοί”

File Photo: Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σε άσκηση στο Αιγαίο. Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας




Δημοσίευμα του δημοσιογράφου John Psaropoulos στο κανάλι Al Jazeera, που επικαλείται απόψεις ειδικών, τους οποίους δεν κατονομάζει, σύμφωνα με τους οποίους η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται πιο κοντά σε ένοπλη σύρραξη έπειτα από την απόφαση-έκπληξη της Τουρκίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Fatih Donmez ανακοίνωσε ότι, μόλις η συμφωνία κυρωθεί και από τις δύο πλευρές, τα τουρκικά γεωτρύπανα θα αρχίσουν να ψάχνουν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Αν και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν το επιβεβαιώνει, ούτε το αρνείται, δύο ειδικοί δήλωσαν στο Al Jazeera ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει ναυτικές δυνάμεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης σύμφωνα με το δημοσίευμα.

  • “Αν εμφανιστεί τουρκικό γεωτρύπανο, τα πλοία μας θα αναλάβουν δράση εναντίον του και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένοπλη αντιπαράθεση, επειδή αυτά τα πλοία συνοδεύονται από ναυτικά σκάφη. Και φυσικά αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε πόλεμο”, δήλωσε στο Al Jazeera ανώνυμα ένας βετεράνος διπλωμάτης.

Ο καθηγητής του διεθνούς δημοσίου δικαίου και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, επιβεβαιώνει επίσης ότι οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις έχουν αποσταλεί ως αποτρεπτικός παράγοντας.

  • “Δεν θα υπάρξει τουρκικό γεωτρύπανο. Έχει ανακοινωθεί στην Τουρκία ότι δεν θα ανεχθούμε καμία έρευνα στην περιοχή που η Ελλάδα θεωρεί ΑΟΖ”, δήλωσε ο κ. Συρίγος.

Αναφορά γίνεται επίσης στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο.

“Ήταν μια ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση που δεν κατέληξε σε συμφωνία για οποιοδήποτε θέμα που τέθηκε”, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο Al Jazeera, λέγοντας ότι τα θέματα περιελάμβαναν και τις αυξημένες ροές προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

“Υπήρξε συμφωνία να συνεχιστούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και να αποφύγουν οι δύο πλευρές να δυναμιτίσουν το κλίμα για να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος”, ανέφερε η πηγή.

Τίτλος του κειμένου: Greece and Turkey closer to armed conflict, say experts (ΕΔΩ)

Για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Άρθρο της Th. Seibert δημοσιεύθηκε στην Der Tagesspiegel online με τίτλο «Εξασφάλιση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου – Η Τουρκία και η Λιβύη επιθυμούν να οριοθετήσουν τη Μεσόγειο μεταξύ τους» και υπότιτλο «Μια μυστική συμφωνία με τη Λιβύη αποσκοπεί να εξασφαλίσει στην Τουρκία την εκμετάλλευση εκτεταμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί νέες εντάσεις με την Ευρώπη».

Ακολουθούν αποσπάσματα του δημοσιεύματος:

“Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αποφεύχθηκε μία πολύ μεγάλη διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και των δυτικών της εταίρων και ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan απέσυρε την απειλή του βέτο για το αμυντικό σχέδιο της Συμμαχίας. Αλλά ήδη νέες εντάσεις αναδύονται.

Αφορμή αποτελεί η μυστική συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη σύγκρουση στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και να διαταράξει τις προσπάθειες της Γερμανίας να επέλθει τέλος των μαχών εκεί.[…] Η χάραξη θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης φαίνεται παράλογη, καθώς επεκτείνει την τουρκική κυριαρχία στην περιοχή της Κρήτης, ενώ και τα ύδατα γύρω από τη Ρόδο και άλλα ελληνικά νησιά της Μεσογείου θα ελέγχονται μελλοντικά από την Τουρκία. Η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα διαμαρτύρονται για το σχέδιο.[…]

Μέχρι τώρα η κριτική δεν ώθησε την Τουρκία να αλλάξει πορεία. […] Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν έφερε αποτέλεσμα. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορεί τους Έλληνες, τους Κυπρίους, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς ότι «προκαλούν την αντίδραση» της ΕΕ.

Όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης προκαλεί νέες εντάσεις με την ΕΕ. […] Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προγραμματίζει στις αρχές Ιανουαρίου στο Βερολίνο μια ειρηνευτική διάσκεψη για τη Λιβύη. Η Γερμανία επιδιώκει να περιορίσει την εισροή προσφύγων από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σχετική προπαρασκευαστική συνάντηση. Η συμφωνία του Erdogan με τη Λιβύη θα μπορούσε να προκαλέσει την αποτυχία του γερμανικού σχεδίου. […]

Τίτλος του κειμένου: Die Türkei und Libyen wollen das Mittelmeer unter sich aufteilen

Ανακήρυξη ΑΟΖ εδώ και τώρα Κύριε Πρωθυπουργέ: Να γίνει αμέσως με Προεδρικό Διάταγμα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: