Η Ελλάδα από παρίας της αγοράς ομολόγων δεν θα έχει ανάγκη χρηματοδότησης για το 2020!

File Photo: Finance Minister Christos Staikouras.ANA-MPA/Orestis Panagiotou




Μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους που έκανε την Ελλάδα παρία της αγοράς ομολόγων, η χώρα απολαμβάνει τώρα την πολυτέλεια να μην έχει ανάγκες χρηματοδότησης για το 2020, ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα έκδοση ομολόγων, αναφέρεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg (Sotiris Nikas) σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο έτος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει την θετική συγκυρία του 2019 όσον αφορά την αγορά ομολόγων, με στόχο να μειώσει το συνολικό της χρέος, τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και ως απόλυτο αριθμό.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2020, οι ανάγκες δανεισμού της Ελλάδας για το έτος ανέρχονται στα 1,9 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να καλυφθεί από μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, από έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων (SMP) και της Συμφωνίας για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία (ANFA), αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι επενδυτές έχουν επικροτήσει τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, όπως το ξεκλείδωμα σημαντικών επενδύσεων σαν το Ελληνικό, την προσήλωση στους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και το πρόγραμμα για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων των τραπεζών κατά περίπου 40%.

Αναφέρεται ότι μέσα στο 2020, η Ελλάδα μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία ώστε:

  • α) να μειώσει κατά 4 ή 5 δισ. ευρώ το ποσό των εντόκων γραμματίων που ανέρχεται σήμερα στα 12,6 δισ. ευρώ
  • β) να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα που εκδόθηκαν το 2012, μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και
  • γ) να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή επιπλέον 2 δισ. ευρώ δανείων από το ΔΝΤ.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με αυτά τα σχέδια, τότε θα υπάρχει χώρος να πουλήσει περίπου 7 δισ. ευρώ νέου χρέους χωρίς να επιβαρύνει το ήδη υπάρχον, υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, καταλήγει το δημοσίευμα με την επισήμανση ότι ο απώτερος στόχος της Ελλάδας είναι να ανακτήσει καθεστώς και βαθμολόγηση από τους διεθνείς οίκους ενθαρρυντικά για επενδύσεις.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει σε αυτό το καθεστώς, από το οποίο βγήκε το 2010, περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Τίτλος του κειμένου: Greece Plans to Keep Selling New Debt Despite No Financing Needs

Ο Μητσοτάκης, η οικονομία, η McKinsey: Το Bloomberg πλέκει το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: