Η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα δηλώνει ο Μπορέλ: Ξεκίνησε η διπλωματική αντεπίθεση για το «μνημόνιο»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας στις Βρυξέλλες. Φωτογραφία: EPA/OLIVIER HOSLET




Η συζήτηση για το ζήτημα της υπογραφής «μνημονίου» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, συνεχίζεται σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ.

Ο Ζοζέπ Μπορρέλ δήλωσε ότι «έχουμε ήδη εκδώσει ανακοίνωση για αυτό το θέμα» και σημείωσε ότι «είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Μπρατισλάβα, το ζήτημα παραμένει στην ατζέντα σήμερα, θα συνεχίσουμε να μιλάμε γι’ αυτό, θα προσπαθήσω προσεγγίσω τις θέσεις», τόνισε.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΣΕΥ, και κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα «τι σημαίνει το να μαθαίνεις να απαντάς στη γλώσσα της ισχύος», ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι «σημαίνει να μπορείς να απαντάς χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και τα οποία είναι πολλά, ώστε να έχεις την ισχυρότερη στάση στον κόσμο».

Αυτό είναι το πρώτο θετικό δείγμα για την επιδίωξη της Ελλάδας να ακυρώσει στην πράξη το έτσι κι αλλιώς ανυπόστατο, με βάση το διεθνές δίκαιο, μνημόνιο που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση της Λιβύης που έτσι κι αλλιώς δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό από σήμερα ξεκινά ένας διπλωματικός μαραθώνιος. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

  • Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ενώ στις 7 Ιανουαρίου, θα ζητήσει τη συμπαράσταση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, την Πέμπτη φτάνει στην Αθήνα, προσκεκλημένος του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων της Λιβύης ο οποίος ήδη έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ για τη ακυρότητα της συμφωνίας.

Την ίδια ώρα όμως, η Άγκυρα, συνεχίζει τις προκλήσεις της ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται κλιμάκωση από την πλευρά Ερντογάν, με την αποστολή ερευνητικού σκάφους ή και γεωτρύπανου, νοτιοανατολικά της Κρήτης προκειμένου να αποδείξει ότι η συμφωνία είναι… ισχυρή.

  • Προφανώς, διπλωματικά η Ελλάδα βρίσκεται σε ισχυρή θέση καθώς το σύνολο σχεδόν θεσμικών οργάνων δεν αποδέχεται αυτή τη «συμφωνία» αλλά το ζήτημα είναι πως θα αντιδράσεις τόσο η Ελλάδα όσο και η διεθνής κοινότητα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει νέες παράνομες έρευνες όπως κάνει στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με βάση έναν σταθερό σχεδιασμό επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο στα ενεργειακά κοιτάσματα της Κύπρου και της Ελλάδας, προφανώς με παράνομο τρόπο καθώς σύμφωνα με όλες τις διεθνείς συμβάσεις δεν έχει κανένα δικαίωμα σε αυτά.

Όλο το Σαββατοκύριακο η Τουρκία επιχείρησε να συντηρήσει την ρητορική ένταση με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που είπε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών». Συμπλήρωσε δε ότι «το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας με προκλητικό ύφος στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δήλωσε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχάσει ότι τους ρίξαμε στο Αιγαίο». Έκανε, μάλιστα, λόγο και για αποζημιώσεις «για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες» του ελληνικού στρατού το 1922. Κάλεσε την Αθήνα να «αφήσει στην άκρη την γεμάτη φαντασία ιδεολογία» και να ακολουθήσει τις αρχές φιλίας και καλής γειτονίας!

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προέβη σε γραπτή δήλωση: «Η ύβρις είναι η επιλογή εκείνου που δεν μπορεί να αποδεχθεί την Ιστορία του. Εκείνου που δεν έχει επιχειρήματα και προτιμά να προκαλεί και να απειλεί. Εκείνου που αρνείται πεισματικά να σεβαστεί του κανόνες που ισχύουν έναντι όλων και που αξιώνει, αυθαιρέτως, ειδική μεταχείριση. Η διαρκής προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώσει ιστορικά γεγονότα προκαλεί θλίψη και την εκθέτει. Όπως και η χρήση, από πλευράς της, ανοίκειων εκφράσεων. Δεν θα την ακολουθήσουμε… Καλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω προκλήσεις και να εργαστεί προς την κατεύθυνση του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ας αντιληφθεί ότι η καλή γειτονία, η ασφάλεια και η σταθερότητα, καθώς και η ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας, θα ωφελήσουν και την ίδια».

Σήμερα, στο άτυπο πρόγευμα εργασίας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Νίκος Δένδιας θα θέσει το θέμα σε περισσότερους από 20 υπουργούς Εξωτερικών που συνεδριάζουν με θέμα τη διεύρυνση.

Αύριο, Τρίτη, επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων. Οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών δεν έχουν σταματήσει από την προηγούμενη Πέμπτη που πήραν στα χέρια τους το μνημόνιο-συμφωνία να επεξεργάζονται κείμενο με τις ελληνικές θέσεις που αναμένεται να σταλεί στον ΟΗΕ και θα χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Hellas Journal, με πληροφορίες και από το

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ

Βέλγιο/Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: