Η ΕΕ ετοιμάζει τις κυρώσεις στην Τουρκία: Λίστα με ονόματα και στοιχεία κατέθεσε η Λευκωσία

File Photo: Το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih. Φωτογραφία τουρκικό υπουργείο Άμυνας




Διαδικασία συγκεκριμενοποίησης ονομάτων, νομικών οντοτήτων και φυσικών προσώπων που διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ε.Ε., προκειμένου να τους επιβληθούν κυρώσεις, είτε για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων είτε για απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε., αναλόγως των δυνατοτήτων που παρέχονται. Όπως γράφει ο Φιλελεύθερος, η Λευκωσία υπέβαλε συγκεκριμένη λίστα, η οποία σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της ομάδας εργασίας Relex συζητήθηκε στο πλαίσιο μιας «πρώτης ανάγνωσης».

  • Όπως πληροφορούμαστε, η διαδικασία που θα συνεχισθεί στις αρχές του νέου έτους διεξάγεται με απόλυτη μυστικότητα, καθώς οποιοδήποτε υποψήφιο όνομα ενδεχομένως δημοσιοποιηθεί, πριν ληφθεί οριστική και ομόφωνη απόφαση εκ μέρους των κρατών-μελών της Ε.Ε., κινδυνεύει να «πέσει» στο Δικαστήριο και, κατά συνέπεια, να αθωωθεί παρά την εμπλοκή του στις έκνομες τουρκικές ενέργειες.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Λευκωσία υπέβαλε «επιφύλαξη μελέτης» «νέων ονομάτων» που υποβλήθηκαν από δύο κράτη-μέλη και φέρονται να εμπλέκονται στην παράνομη επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η «επιφύλαξη μελέτης» της Λευκωσίας αφορά «νέες καταχωρήσεις» ονομάτων και ως είθισται τα κράτη-μέλη εξετάζουν τα νέα ονόματα πριν συναινέσουν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον τους. Ωστόσο, το γεγονός αυτό οδήγησε σε διαρροές σκοπιμότητας εναντίον της Λευκωσίας.

Το Politico υποστηρίζει ότι «η Κύπρος έκανε τη Ρωσία χαρούμενη», διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν άναψε πράσινο φως στην «ανανέωση» (rollover) ονομάτων αναφορικά με την εισβολή της Ρωσίας στη Κριμαία. Η εν λόγω ιστοσελίδα επικαλείται μάλιστα κάποιους διπλωμάτες που φέρονται να θεωρούν ότι η κίνηση της Λευκωσίας να τοποθετήσει επιφύλαξη μελέτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ότι «η Ε.Ε. δεν κινείται όσο γρήγορα επιθυμεί η Κύπρος σε ό,τι αφορά την επιβολή κυρώσεων για τις γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στη θαλάσσια της περιοχή». Ωστόσο, οι διαρροές των ανώνυμων διπλωματών είναι ανακριβείς γιατί δεν πρόκειται για ανανέωση (rollover) ονομάτων, όπως υποστηρίζουν, αλλά για «νέες καταχωρήσεις», όπως προαναφέραμε.

Επιπλέον, κύκλοι στη Λευκωσία απορρίπτουν κάθε προσπάθεια διασύνδεσης που επιχειρείται μεταξύ των ονομάτων για την κυπριακή ΑΟΖ και των ονομάτων για το Ουκρανικό.

Φιλελεύθερος-Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Καταδικάζει τη βάση Drones το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης: Η Τουρκία αποθρασύνεται

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: