Η Δάφνη και τα διδάγματα για την ΕΕ: Οι ακτιβιστές δημοσιογράφοι δολοφονούνται…

Το μνημείο της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία EPA, DOMENIC AQUILINA




Πολλά τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο και αναφορικά με την πολιτική κρίση στη Μάλτα και την ανακοίνωση παραίτησης του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ μετά τις κατηγορίες ότι παρεμποδίζει τις έρευνες για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλίτσια, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί:

«Το ό,τι αξίζει να επιμένουμε στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη δεν είναι το μόνο πράγμα που διδάσκει η υπόθεση της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίτσια στη Μάλτα. Το ό,τι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές είναι άβολοι για τους δυνατούς, φιμώνονται ακόμη και θανατώνονται, συνήθως είναι κάτι που συνδέεται με τη θλιβερή πραγματικότητα μακρινών απολυταρχικών καθεστώτων ή τουλάχιστον αδύναμων δημοκρατιών”.

Σημειώνει:

“Εκεί όπου οι ισχυροί και οι διεφθαρμένες ελίτ επιτρέπουν τα πάντα ή πολλά, στην Κίνα, το Μεξικό, τη Ρωσία και την Τουρκία. Η περίπτωση της Μάλτας όμως δείχνει ότι και στην πολιτισμένη ΕΕ πρέπει να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία και την αλήθεια και όχι μόνο στο μικρό νησί της Μεσογείου». Αντίστοιχες περιπτώσεις δημοσιογράφων που ζουν υπό αστυνομική προστασία ή έχουν δολοφονηθεί υπάρχουν στην Ιταλία ή τη Σλοβακία. Για τη Μάλτα, η SZ κλείνοντας παρατηρεί ότι «ο Μούσκατ έγινε ήδη σκιά αλλά κυρίως έριξε την χώρα του σε μια βαθιά κρίση, πολιτική και ηθική. Και η χώρα για να ξεπεράσει αυτή την κρίση θα χρειαστεί τη στήριξη της Ευρώπης».

Δήμητρα Κυρανούδη, DW

Ντόναλντ Τραμπ: Είχα μία μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ερντογάν, μιλήσαμε για όλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: