Οι αντιλαϊκιστικές “Ιταλικές Σαρδέλες” δεν θα γίνουν κόμμα, θέλουν να κολυμπούν στη θάλασσα…

File photo: Από πρόσφατη συγκέντρωση του κινήματος “Ιταλικές Σαρδέλες” στην Ρώμη. EPA/ANGELO CARCONI




Την πρόθεσή τους να μην μετατραπούν σε κόμμα θέλησαν να κάνουν γνωστή σήμερα με άρθρο τους στην εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica τέσσερις εμπνευστές του «Κινήματος της σαρδέλας».«Η ίδια η μορφή του κόμματος θα αποτελούσε προσβολή σε ό,τι αφορά τη δυνατή εξέλιξη του κινήματός μας. Όχι επειδή τα κόμματα έχουν κάτι το λανθασμένο, αλλά λόγω του ότι προερχόμαστε από ένα καζάνι στο οποίο δεν θέλουμε να επιστρέψουμε», γράφουν οι «ιταλικές σαρδέλες».

«Το να αναρωτιέται κανείς τι είδους πλαίσιο θα βάλει σε μια εξέγερση είναι σαν να θέλει να περιορίσει την θάλασσα. Μπορείς να το κάνεις, αλλά μοιάζει γελοίο», γράφουν στο άρθρο.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι το «Κίνημα της σαρδέλας» έχει τονίσει επανειλημμένα ότι πρόκειται για μια ειρηνική κινητοποίηση και «εξέγερση» και ότι στόχος του είναι η καταπολέμηση των διαφόρων μορφών λαϊκισμού.

Στο σημερινό τους άρθρο οι εμπνευστές του κινήματος αυτού προσθέτουν ότι οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις τους σε δεκάδες ιταλικές πλατείες «οφείλονται στην ανάγκη να νιώσουν οι πολίτες και πάλι ελεύθεροι και να το πράξουν με την φυσική τους παρουσία, μακριά από κάθε προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Εξηγούν, επίσης, ότι «πρόκειται για μια μακρά διαδικασία» στην οποία κανείς δεν θα πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. «Τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από όσα μπορεί να μας διχάζουν», λένε τέλος οι «Sardine», οι «Σαρδέλες» της Ιταλίας, και δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν την πορεία τους «με την συμμετοχή εργατών, εθελοντών, ανέργων, ακτιβιστών, πρώην πολιτικών και απογοητευμένων πολιτών».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Θ. Ανδρεάδη – Συγγελάκη
Ρώμη, Ιταλία

Οι “Σαρδέλες” ξανά στους δρόμους της Ρώμης: Κόντε και Πάτι Σμιθ στο πλευρό τους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: