Hellenic Diaspora Medical Forum στο ΑΠΘ: Με 15 επιφανείς Ελληνες καθηγητές Ιατρικής

Η αφίσα του Hellenic Diaspora Medical Forum, που θα πραγματοποιηθεί στο ΑΠΘ. Photo via Twitter




Δεκαπέντε διακεκριμένοι Ελληνες καθηγητές Ιατρικής της Διασποράς, εκ των οποίων οι έξι είναι επίτιμοι διδάκτορες του ΑΠΘ, θα βρίσκονται αύριο στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συμμετάσχουν στο “Hellenic Diaspora Medical Forum”, ένα συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ.

“Δεν πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο. Είναι μια διοργάνωση που αποτελεί τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, αλλά και ένα βήμα γνωριμίας, δικτύωσης, θεσμικής υποστήριξης και ανάληψης πρωτοβουλιών για τη νέα εκκίνηση και οριοθέτηση της λειτουργίας του Τμήματος” επισημαίνει ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Αστέριος Καραγιάννης, ενόψει της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, αύριο Παρασκευή, στις 9 το πρωί, στο ξενοδοχείο “Hyatt Regency”.

  • Στόχος της διοργάνωσης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ με αντίστοιχες ιατρικές σχολές του εξωτερικού, όπου εργάζονται και διδάσκουν επιφανείς Έλληνες επιστήμονες.

Στο συνέδριο, εκτός από τους 15 προσκεκλημένους καθηγητές Ιατρικής της Διασποράς, μετέχουν ισάριθμοι ενεργοί καθηγητές του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, διευθυντές των Τομέων του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλη της οργανωτικής επιτροπής.

Οι εισηγήσεις και τοποθετήσεις θα επικεντρωθούν σε τρεις θεματικούς άξονες που αφορούν: την έρευνα, την εκπαίδευση και κινητικότητα φοιτητών-φοιτητριών και ακαδημαϊκού προσωπικού και την διασύνδεση της φαρμακοβιομηχανίας με την ακαδημαϊκή έρευνα και εκπαίδευση.

“Η συνένωση δυνάμεων των διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό των καθηγητών Ιατρικής του ΑΠΘ μπορεί να αποτελέσει την απαρχή μιας δυναμικής που θα ενισχύσει την εντατική προσπάθεια που πραγματοποιείται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για την ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου του. Στη σύγχρονη εποχή ο ρόλος αυτός είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας και η μετατροπή του φαινομένου «brain drain» σε ελεγχόμενη διακίνηση επιστημονικού δυναμικού. Απώτερος στόχος του Forum είναι η ανάδειξη του Πανεπιστημίου σε κύρια δύναμη ανάπτυξης για τη χώρα” επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης.

Τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ομιλίες θεσμικών παραγόντων, αρμόδιων για το κάθε θεματικό πεδίο, ώστε να υπάρξει μια συνολική χαρτογράφηση των δυνατοτήτων που μπορούν να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Επιπρόσθετα, στο Forum θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί των πρωτοβουλιών του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και να συμβάλλουν ως αρωγοί στην επίτευξη των στόχων του, που αποτελούν κατά βάση και εθνικούς στόχους. Κεντρικός ομιλητής στο επίσημο δείπνο-δεξίωση του συνεδρίου είναι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Άγγιξαν τον Ήλιο: Οι πρώτες εικόνες από αποστολή NASA με συμμετοχή Ελλήνων

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: