Γκριζάρει και «νομιμοποιεί»: Η Τουρκία επιχειρεί να σύρει την Ελλάδα σε ανάρμοστες συνομιλίες

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Δ) με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Α) στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα τον Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στη Γενεύη, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Άγκυρα κινείται σε διάφορα επίπεδα με στόχο να βρεθεί τρόπος να νομιμοποιήσει τις παράνομες διεκδικήσεις της. Η κατοχική δύναμη προσπαθεί να σφίξει τον κλοιό των πιέσεων γύρω από Ελλάδα και Κύπρο, συντηρεί την απειλή που αφήνεται να αιωρείται για έστω και διά ατυχήματος πρόκληση θερμού επεισοδίου, έχοντας απώτερο στόχο να σύρει πρώτα την Αθήνα και αργότερα ενδεχομένως και τη Λευκωσία σε μια διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης.

  • Στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι οι «αμφισβητούμενες» περιοχές. Δηλαδή, γκριζάρει περιοχές και μετά θα τις διεκδικήσει μέσω διαπραγματεύσεων έχοντας ως εργαλείο τη στρατιωτική ισχύ.
  • Το σενάριο της αποκλιμάκωσης της έντασης μέσα από διάλογο ευνοούν και διάφοροι τρίτοι, όπως κύκλοι του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Σε αυτό το επίπεδο δεν εξετάζεται η ουσία αλλά επιστρατεύεται η συνταγή που ταιριάζει για όλες τις περιπτώσεις: «Διάλογος για να τα βρείτε».

Δεν πρόκειται, όμως, για διαφορά που προέκυψε αλλά για προσπάθεια παράνομης αρπαγής κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.  Στην παρούσα φάση η Αθήνα δεν εξετάζει ούτε το σενάριο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ούτε και αυτό του καθορισμού με την Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ τους ΑΟΖ.

  • Ενημερώθηκε στις 7 Οκτωβρίου η Αθήνα από Λευκωσία για τη Χάγη

Δεν τίθεται θέμα αιφνιδιασμού της Αθήνας από την κίνηση της Λευκωσίας να ενεργήσει προς την κατεύθυνση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς ήταν ενήμερη για τις κυπριακές προθέσεις. Αυτό ισχύει και για τη νυν όπως και την προηγούμενη Κυβέρνηση.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λευκωσία, στις 7 Οκτωβρίου, η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε ενδελεχώς την ελλαδική αντιπροσωπεία στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Και μάλιστα υπήρξε συζήτηση επί του θέματος και δεν διαφάνηκε οποιαδήποτε διαφωνία.

Ως εκ τούτου, δεν τίθεται θέμα να έχουν «ψυχρανθεί» οι σχέσεις των δύο Κυβερνήσεων επειδή δήθεν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την ελληνική ως προς την απόφασή της για τη Χάγη.

Φταίνε οι Κύπριοι, όχι η κατοχική Τουρκία: Το νεοφανές αφήγημα των εν Ελλάδι …εκσυγχρονιστών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: