Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε ο Σημίτης: Κατηγορεί τον Καραμανλή, τσιμουδιά για Ίμια-Μαδρίτη

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Ο Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Νέα», εξαπολύει δριμεία αλλά αναίτια επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κατηγορώντας τον για “χαμένες ευκαιρίες», αλλά και για την στάση στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το 2004, αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

  • Βεβαίως, ούτε και σήμερα ο κ. Σημίτης απολογήθηκε για την τραγωδία των Ιμίων, το 1996, και για την απαράδεκτη συμφωνία του με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη, τον Ιούλιο του 1997, η οποία και επισημοποίησε το γκριζάρισμα του Αιγαίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τον Κώστα Καραμανλή για τη σημερινή στάση της Τουρκίας, και περιγράφει την πολιτική της τότε κυβέρνησης στο Ελσίνκι κάνοντας λόγο για μια επιτυχία η οποία όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Επισημαίνει ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε άμεσα το πρώτο κείμενο της Συνόδου – το οποίο απείχε πολύ από τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι στις 10 Δεκεμβρίου 1999 δήλωσε στους εταίρους πως αδυνατεί να συναινέσει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας εάν δεν εξετασθεί θετικά και η υποψηφιότητα της Κύπρου.

Oργισμένη αντίδραση των Τούρκων

Ειδικότερα αναφέρει για το τι έγινε μέχρι την απόφαση του Ελσίνκι τα εξής:

«Για αυτό και ο κ. Σολάνα μετέβη αμέσως στην Αγκυρα για να καθησυχάσει την τουρκική ηγεσία, το οποίο και πέτυχε» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με 10 άλλες χώρες την 1η Μαΐου 2004. Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης έγινε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2003 όταν η Ελλάδα προήδρευε του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Το 2004, όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής» γράφει ο κ. Σημίτης και συμπληρώνει: «Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρ΄ όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε, ότι “οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν”. Απεδέχθη έτσι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και αιγιαλίτιδων ζωνών τους. Ίσως σήμερα, με την εμπειρία των εξελίξεων στην Τουρκία προβληθεί το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν δεν θα δεχόταν ποτέ την παραπομπή των υφισταμένων διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αδιαφορώντας για την ένταξη της Τουρκίας. Ομως το 2004, ο Ερντογάν δεν υποστήριζε ακόμη τις απόψεις για μια Τουρκία διάδοχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία έχει δικαιώματα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Τις απόψεις του αυτές πρόβαλε αργότερα, ιδίως μετά το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Το 2004, επιθυμούσε ιδιαίτερα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Σε άλλο σημείο εκτιμά πως μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι αναπτύχθηκε μια δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι αλλεπάλληλες διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση των υφισταμένων διαφορών».

«Αλλά και στις συζητήσεις αυτές η τότε νέα ελληνική κυβέρνηση τελικά δεν έδωσε συνέχεια» επισημαίνει ο κ. Σημίτης, συνεχίζοντας: «Το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας».

«Συμπληρωματικά πρέπει να υπογραμμιστεί ότι, η προσφυγή στη Χάγη δεν αποκλείει ούτε την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, ούτε την πραγματοποίηση διερευνητικών συνομιλιών για την αντιμετώπιση των μεταξύ τους προβλημάτων. Είναι ένα μέσο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Αποστασιοποίηση Σημίτη σχετικά με τη «Συμφωνία του Ελσίνκι» στο άρθρο στα ΝΕΑ

Σε δεύτερο χρόνο με ανακοίωση του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαχώρισε την θέση του από τον τίτλο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ με αφορμή το άρθρο του για τη μη ολοκλήρωση της συμφωνίας του Ελσίνκι.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το σημερινό άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο «μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε» και αναφέρεται στη συμφωνία του Ελσίνκι. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι».

Με πληροφορίες από τα ΝΕΑ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Ελλάδα ο 10ος προμηθευτής της Γαλλίας: Μεγάλη αγορά για φάρμακα, τρόφιμα και δομικά υλικά

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal