Φυλλορροεί το Κίνημα 5 Αστέρων και ο Ντι Μάιο ξεσπάει: «Πόσο πουλιέται ένας Γερουσιαστής;»

File Photo: Αιχμές για χρηματισμό Γερουσιαστών άφησε ο Ντι Μάιο. EPA, ANGELO CARCONI




Εκτός από την αιμορραγία των εκλογικών ποσοστών του, το αντισυστημικό συγκυβερνών κόμμα του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) έχει να αντιμετωπίσει και τη φυγή των στελεχών του. Τρεις γερουσιαστές του, ο Ούγκο Γκράσι, ο Στέφανο Λουτσίντι και ο Φραντσέσκο Ουράρο αποφάσισαν να αλλάξουν χρώμα, προτιμώντας το «πράσινο» της ακροδεξιάς Λέγκας από το «κίτρινο» του κόμματος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Λουΐτζι Ντι Μάιο.

Την είδηση ανακοίνωσε πρώτο, χθες, το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι: «Πόρτες ανοικτές για όσους με συνοχή, ικανότητα και σοβαρότητα τρέφουν θετικές ιδέες για την Ιταλία και δεν υποκύπτουν στο (συγκυβερνών) Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Για τη μεταρρύθμιση και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης και την ανόρθωση των ιταλικών πανεπιστημίων».

Στις επιστολές τους, οι αυτομολήσαντες γερουσιαστές δηλώνουν πως η φυγή τους δεν οφείλεται στο ότι άλλαξαν ιδέες, αλλά στην απογοήτευσή τους από την αδυναμία του κόμματος, με το οποίο εξελέγησαν, να δώσει λύση σε σημαντικά προβλήματα της ιταλικής κοινωνίας, όπως η διάσωση του εργοστασίου και των θέσεων εργασίας της χαλυβουργίας Ilva, η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και η ενίσχυση των περιφερειών. Και οι τρεις εκφράζουν την εκτίμησή τους για τη δεύτερη ευκαιρία που τους προσφέρει η Λέγκα προκειμένου να υπηρετήσουν πραγματικά τη χώρα.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Ντι Μάιο. «Εάν αυτοί οι άνθρωποι θέλουνε να εγκαταλείψουν το κόμμα γιατί πιστεύουν πως δεν τους δόθηκαν επαρκείς εξουσίες, ας πάνε στη Λέγκα, αλλά να μην λένε μπούρδες στους πολίτες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ας μας πούνε πόσο πάει το κιλό ενός γερουσιαστή για τη Λέγκα. Αυτή είναι συνήθης πρακτική για την “αλλαγή ρούχων” την τελευταία 20ετία κι εμείς, ως M5S, πάντοτε την πολεμούσαμε». «Ας πάνε σπίτι τους, αλλιώς στην επιστολή τους (στον πρόεδρο της Γερουσίας για την αλλαγή στρατοπέδου) ας επισυνάψουν κι έναν τιμοκατάλογο με τις τιμές των αγελάδων στην αγορά», κατέληξε ο Ντι Μάγιο.

Πληροφορίες από La Repubblica, huffingtonpost.it, Corriere della Sera μέσω του ΑΠΕ – ΜΠΕ/Γιώργης Βύρων – Δάβος

Ρώμη, Ιταλία

Το απόλυτο χάος στη Γαλλία: Δεν βρίσκει συμπαραστάτες ο Μακρόν για το συνταξιοδοτικό

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: